Debatt

Replik: Azerbajdzjans ambassadör svarar Karin Karlsbro

Jag skulle vilja uppmärksamma läsarna på några fakta om läget i Karabach-regionen i Azerbajdzjan, skriver Zaur Ahmadov, Azerbajdzjans ambassadör i Sverige i en replik till Karin Karlsbro (L).

Azerbajdzjans ambassadör svarar Karin Karlsbro.
Azerbajdzjans ambassadör svarar Karin Karlsbro.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Zaur Ahmadov
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Karabach är en del av Azerbajdzjan som tillsammans med sju omkringliggande distrikt var under Armeniens ockupation under trettio år, under vilka omkring en miljon azerbajdzjaner var fördrivna från området. 

Läs också

Efter 30 år har Azerbajdzjan nu återställt sin suveränitet över denna del av landet helt i överensstämmelse med folkrätten. Lokala anti-terrorinsatser har vidtagits för att avväpna den 10 000 man starka återstoden av Armeniens  väpnade styrkor i syfte att sätta stopp för regelbundna militära provokationer. Dessa innefattade utsättning av landminor som har bragt om livet eller skadat 317 azerbajdzjaner sedan kriget 2020. Under anti-terrorinsatsen har endast legitima militära mål attackerats och oskadliggjorts med hjälp av högprecisionsvapen. Samtliga nödvändiga åtgärder har vidtagits för att säkerställa att civila inte drabbas. 

Azerbajdzjan har beslagtagit stora mängder krigsmateriel, pansarvagnar, artilleripjäser, bepansrade fordon och luftvärnssystem samt andra vapenslag och ammunition som användes av illegala armeniska beväpnade styrkor i Karabach fram till 20 september 2023. Azerbajdzjan har erbjudit amnesti åt all armenisk militärpersonal som lägger ned vapnen.

Medborgarskap har erbjudits

Azerbajdzjan tvingar inte etniska armenier att lämna Karabach. Tvärtemot har de erbjudits likvärdigt medborgarskap med alla medföljande rättigheter och säkerhetsgarantier. En del har redan uttryckt intresse för att erhålla azerbajdzjanskt medborgarskap. 

Azerbajdzjan har:

  • Sänt hundratals ton med humanitär hjälp, läkemedel, bränsle, dricksvatten och så vidare till etniska armenier i Karabach under de gångna fem dygnen.
  • Anslutit Chankändi till sitt elnätverk och tillhandahåller el.
  • Skapat alla förutsättningar för helikoptertransport av etniska armenier som kommit till skada vid explosionen i bränsledepån två dagar tidigare till Armenien.
  • Skickat femton brandbilar med personal för att släcka bränderna nära Chankändi.
  • Satt upp 1000 tält för Karabachs armeniska invånare för att bistå med förnödenheter och läkarvård.

Lachinvägen är i bruk och har använts av ICRC och ryska fredsbevarande styrkor för att leverera nödhjälp till Karabach. Den trafikeras även av ambulanser från Armenien för att genomföra läkartransporter. Azerbajdzjan står även i nära samarbete med ICRC för att ordna fram mer nödhjälp via de befintliga vägarna och arbetar för att ytterligare vägförbindelser till Armenien ska öppnas inom kort. 

Läkargrupper planeras

Det hålls regelbundna möten mellan företrädare för Azerbajdzjans regering och etniska armenier, gemensamma armenisk-azerbajdzjanska läkar- och arbetsgrupper planeras.

Azerbajdzjan garanterar alla rättigheter och säkerhet för de armeniska invånarna i full överensstämmelse med grundlagen och Azerbajdzjans internationella åtaganden. Vi tror på en fredlig och lugn återintegration av dessa invånare i det azerbajdzjanska samhället. Vi är även övertygade om att de armeniska invånare som har beslutat att förflytta sig till Armenien kommer att återvända inom snar framtid. 

Armeniska flyktingar rapporterar till nyhetsbyrån AFP att de har nödgats att lämna Karabach av separatistmyndigheterna.

Nämnda personer

Karin Karlsbro

Europaparlamentariker (L), adjungerad i partistyrelsen
jur. kand (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00