EU-kommissionär kan lämna för premiärministerpost

Efter en lång tid av svårigheter med regeringsbildning i Bulgarien har EU-kommissionären Mariya Gabriel nominerats till att bli ny premiärminister. Beskedet möts med blandade känslor.

Har Mariya Gabriel vad som krävs för att få til en regeringsbildning i Bulgarien? 
Har Mariya Gabriel vad som krävs för att få til en regeringsbildning i Bulgarien? Foto: Europaparlamentet
Albin Bohlin

Mariya Gabriel blev invald som ledamot i Europaparlamentet 2009. 2017 blev hon kommissionär för digital ekonomi och sedan 2019 är hon EU-kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor.

Under tisdagen berättade den tidigare bulgariske premiärministern Boyko Borisov att hans parti, Medborgare för Bulgariens europeiska utveckling (GERB), tänker nominera Mariya Gabriel till att bli Bulgariens nästa premiärminister. De bulgariska anti-korruptionspartierna, den näst största gruppen i parlamentet, har sagt att de inte kommer att ställa sig bakom en GERB-kandidat till premiärministerposten.

I april hade Bulgarien val för femte gången på grund av ett flertal misslyckade försök att bilda en majoritetsregering. GERB blev största parti i valen, men samlar bara runt 25 procent av rösterna.

Manfred Weber leder EPP-gruppen som samlar kristdemokratiska och konservativa partier i EU-parlamentet. Han skriver på Twitter att han tror att Mariya Gabriel har vad som krävs för att styra upp ”det politiska dödläget i Sofia”.

Enligt en talesperson från EU-kommissionen har Mariya Gabriel begärt tjänstledighet för att kunna delta i processen i Bulgarien. Om hon skulle välja att lämna kommissionen för att i stället bli premiärminister behöver Bulgarien utse en ersättare.

Nämnda personer

Mariya Gabriel

Bulgariens vice premiärminister och utrikeminister

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00