Sverige vill bryta dödläge i EU-långbänk om antidiskriminering

I snart 15 år har ett lagförslag som ska motverka diskriminering av utsatta grupper i EU varit blockerad av en handfull medlemsländer i ministerrådet. Nu ska Sverige som EU-ordförande försöka få liv i förhandlingarna – men utsikterna att få igenom lagen är fortsatt små.

Varken EU-minister Jessika Roswall eller Miljöpartiets parlamentariker Alice Bah Kuhnke tror på några snara genombrott i frågan. 
Varken EU-minister Jessika Roswall eller Miljöpartiets parlamentariker Alice Bah Kuhnke tror på några snara genombrott i frågan. Foto: Michel Cristen, European Union /  Geneviève Engel, European Union
Charlotta Asplund Catot

­Efter snart 15 års politisk blockering är en av EU:s äldsta långbänkar åter uppe på EU:s dagordning. Sverige vill under vårens EU-ordförandeskap få fart i förhandlingarna om EU:s antidiskrimineringsdirektiv.

– Frågan har legat på bordet alldeles för länge och vi hoppas kunna föra diskussionen framåt så långt som möjligt under ordförandeskapet, sade EU-minister Jessika Roswall (M) när direktivet var uppe för diskussion i EU-parlamentet i Strasbourg förra veckan.

Det var i juli 2008 som EU-kommissionen lade fram ett lagförslag som ska motverka diskriminering i EU på grund av religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning. Direktivet är tänkt att fylla upp luckor i EU:s antidiskrimineringslagstiftning, genom att förbjuda diskriminering på dessa grunder även utanför arbetslivet.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00