Slutreplik: Viktigt att Sida preciserar sina formuleringar
Sida gör det alldeles för lätt för sig. Det dags att Sida precisera sina formuleringar om abort och reproduktiv hälsa, skriver företrädare för flera organisationer som alla i varierande grad är kritiska till dagens abortlagstiftning.
Civilsamhälleorganisationer
Se samtliga undertecknare nedanChefen för Sidas avdelning för internationella relationer och tematiskt stöd, Torbjörn Pettersson, gör det lätt för sig i sin replik på vår artikel när abortkritik diskvalificerar från Sida-bidrag.
Benedicta Lindberg
Generalsekreterare, Respekt
Brita Storlund
Kommunikatör, Människovärde
Olof Edsinger
Generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen
Per Ewert
Direktor, Claphaminstitutet
Alla måste agera i enlighet med värdegrunden
Han säger helt enkelt att Sida ”utgår från den statliga värdegrunden” och att alla som tar emot Sida-bidrag därmed måste agera i enlighet med denna.
- Med detta svar duckar han dock för en mängd relevanta följdfrågor, av vilka flera stod att läsa redan i vår ursprungsartikel: I repliken skriver Pettersson att man som mottagande organisation inte får agera ”på ett sätt som motarbetar den svenska politiska linjen om sexuella och reproduktiva rättigheter”. I myndighetens svar till Världen idag säger man däremot att det räcker att uttala sig kritiskt om abort för att diskvalificera sig. Här måste Sida bestämma sig: Är det den svenska (och globalt sett mycket liberala) 18-veckorsgränsen för fri abort som åsyftas, eller är det något annat? Och gäller förbudet mot kritik enbart inom ramen för de Sida-finansierade projekten, eller för organisationerna som helhet?
- Om man på allvar menar att en specifik veckogräns inte får kritiseras lägger man locket på ett etiskt samtal som internationellt är mycket levande. Vår motfråga blir också hur det kan vara självklart att svenska aktörer ska propagera för en svensk abortlagstiftning i länder med helt andra lagar och etiska synsätt? Om Sida verkligen menar detta är det ett tydligt exempel på den ideologiska imperialism som vi från början varnade för.
- Sida kräver att alla organisationer som tar emot bidrag ska backa upp ”den svenska politiska linjen” oavsett om pengarna ska gå till helt andra ändamål än sjukvård och/eller ”reproduktiv hälsa”. Hur kan detta vara något annat än diskriminering? Varför skulle exempelvis katolska organisationer vara sämre på att borra brunnar än andra, bara för att man också har en hög etisk standard gällande livets början och slut?
- På Diskrimineringsombudsmannens hemsida definieras ”indirekt diskriminering” som ”en regel eller en rutin som verkar neutral men särskilt missgynnar personer med … viss religion eller annan trosuppfattning”.
Vi har svårt att tolka Sidas riktlinjer som något annat än ett exempel på detta. För att inte komma i konflikt med religionsfriheten uppmanar vi därför Sida att precisera sina formuleringar om abort och reproduktiv hälsa så att de inte får denna effekt.
Ideologisk imperialism när abortkritik diskvalificerar från Sida-bidrag
Att Sida buntar ihop kritik av abort med korruption, trafficking och terrorfinansiering är inget annat än ett hån mot alla kristna som genom årtusendena har argumenterat för livets helgd. Det skriver företrädare för flera organisationer som alla i varierande grad är kritiska till dagens abortlagstiftning.
Replik: Sida diskriminerar inte
Sida är en förvaltningsmyndighet och följer den statliga värdegrunden, skriver myndigheten i en replik.