Debatt

Sluta straffbeskatta svensk idrott

I dag beskattas kulturevenemang likt teater och musikaler med 6 procent i moms. Väljer du att i stället gå på en slutspelsmatch i hockey beskattas din biljett med 25 procent, skriver Oliver Andersson och Ludvig Anderström, Muf.

Björklövensupportrar i den hockeyallsvenska semifinalen mot Djurgården.
Björklövensupportrar i den hockeyallsvenska semifinalen mot Djurgården.Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag kämpar svenska hushåll för att få vardagen att gå ihop. När inflation stiger rekordartat drabbar det såväl företag, som hushåll och ideella föreningar, vilket kräver att de minskar sina kostnader drastiskt. Samtidigt som den ekonomiska krigsvintern härjar, spelas både SM-slutspel i hockey och handboll och de inledande omgångarna av fotbollsallsvenskan. En folkfest utan dess like. Men allt fler av de 3,2 miljoner personer som är engagerade i någon form av idrottsförening kommer nu att tvingas avstå från se sitt lag tävla om guldet.

I dag beskattas kulturevenemang som exempelvis teater och musikaler med 6 procent i moms

Denna situation går att lindra genom att idrottens momsnivå sänks och jämställs med kulturens momstaxa: 6 procent.

Statens definition av kultur är inte rätt

I dag beskattas kulturevenemang som exempelvis teater och musikaler med 6 procent i moms. Väljer du att i stället gå på en slutspelsmatch i hockey beskattas din biljett med 25 procent. Är det rimligt att staten tydligt favoriserar en del av svenskt kulturliv medan evenemang inom Sveriges största folkrörelse – idrotten – beskattas med 25 procent i stället för 6 procent? Det anser inte vi.

Kultur är en subjektiv fråga, och vad kultur är definieras olika av alla människor. Vi anser inte att staten ska definiera kultur, som de har gjort genom exempelvis moms-satsen. Konsekvenserna av olika momssatser slår hårt mot sektorer likt idrotten och ger anhängarna sämre förutsättningar att utöva sin kulturupplevelse, vilket idrott och sport kan betraktas som.

Staten måste ta ett steg tillbaka och ta i beaktning att hela det svenska samhällets intressen på ett någorlunda rättvist sätt ska tillfredsställas och att staten ska förbli neutral gentemot civilsamhället.

Sänk idrottens momssats till 6 procent

Politik handlar om människor. Vi ser nu att allt fler hushåll tvingas strama åt budgeten avsevärt på grund av skenade elpriser och dyra matkassar. I denna tid måste staten förbli rationell, och på olika sätt stödja och hjälpa människor. Att möjliggöra för barnfamiljen att kunna gå på en fotbollsmatch när vardagen är ansträngd är en åtgärd som skulle ge positiva effekter för både ekonomin och för landets sociala hälsa. Genom att sänka momsen från 25 procent till 6 procent skulle vi kunna sänka idrottsevenemangens biljettpris med upp till 100 kronor per biljett.

Denna ansträngning är värd de positiva konsekvenser som skulle uppstå för våra medborgare. Samtidigt stoppar vi straffbeskattningen av idrotten och tar i stället sikte på en enhetligt låg moms-sats, som är jämställd för Sveriges två största kulturgrenar.

Statens definition av kultur är i dag skev och inte verklighetsbaserad. Vi måste nu sluta upp med att skapa orättvisa villkor för olika medborgares intressen och stärka idrottsrörelsen i en ansträngd ekonomisk tid.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00