S-kritik mot public service-utredningen – innan den startat

En parlamentarisk kommitté under ledning av den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund ska utreda nya villkor för public service. Men redan innan utredningsarbetet startat knakar det i fogarna mellan partierna.

Lawen Redar (S) är kritisk mot direktiven till utredningen som kulturminister Parisa Liljestrand (M) initierat. Ordföranden i kommittén Göran Hägglund framhåller att alla partier ska få komma till tals.
Lawen Redar (S) är kritisk mot direktiven till utredningen som kulturminister Parisa Liljestrand (M) initierat. Ordföranden i kommittén Göran Hägglund framhåller att alla partier ska få komma till tals.Foto: Marko Säävälä/TT, Caisa Rasmussen/TT
Johan Manell

Regeringen presenterade för ett par veckor sedan direktiven till den nya public service-kommitténs arbete. Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, uppskattar att regeringen valt en parlamentarisk kommitté för att nå bred samsyn. Men partiets talesperson Lawen Redar sågar direktiven och är kritisk mot att oppositionen inte fått komma med inspel.

– Hade Tidöpartierna menat allvar med att söka ett brett parlamentariskt stöd så hade de gett oss chansen att komma in och tycka till om de här direktivskrivningarna. Om det är mot ett smalnande av public service-uppdraget vi går så kommer vi sätta oss på tvären. Det finns inte en chans att vi går med på det, säger hon till Altinget.

Lawen Redar anser att ett smalare public service gynnar globala jättar som Google, Tiktok och Facebook på bekostnad av även andra svenska medieföretag.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00