Propp om demokrativillkor försenad – statssekreteraren kallar till möte

En försenad proposition. En statssekreterare som bjuder in civilsamhället till möte – och en tidigare statssekreterare som ger sig in i debatten. Demokrativillkoren blir en allt hetare politisk fråga.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor.Foto: Ali Lorestani/TT
Anders Gustafsson

Enligt propositionsförteckningen skulle regeringen lägga sitt förslag om demokrativillkor i juni. Men i slutet av förra veckan gav kulturministerns stab nytt besked till Altinget: Den kommer ”före valet”.

I samband med Altingets intervju med kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) fick hon en skriftlig fråga om regeringen skulle fatta beslut om propositionen vid regeringssammanträdet den 30 juni. Svaret uteblev.

Efter påminnelser, och efter att intervjun hade publicerats, kom besked via sms från kulturministerns pressekreterare: ”Det stämmer inte att beslut om propositionen är försenat. Det kommer före valet. När beslutet är fattat kommer det att kommuniceras.”

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00