Privatpersoner räddade givaråret 2020

Givandet i Sverige ökade under pandemiåret 2020. Allmänheten gav mer, medan företagen gav mindre.

Benny Halvarsson sprang 71 mil mellan Malmö och Stockholm till förmån för Cancerfonden. Organisationen ligger i Sverigetopp när det gäller insamlade medel under 2020. Bilden från galan Tillsammans mot cancer, där han intervjuas av programledaren Kristina ”Keyyo” Petrushina.
Benny Halvarsson sprang 71 mil mellan Malmö och Stockholm till förmån för Cancerfonden. Organisationen ligger i Sverigetopp när det gäller insamlade medel under 2020. Bilden från galan Tillsammans mot cancer, där han intervjuas av programledaren Kristina ”Keyyo” Petrushina.Foto: Christine Olsson/TT
Anders Gustafsson

Det framgår av branschorganisationen Giva Sveriges årliga undersökning bland de drygt 160 medlemsorganisationerna. Sammantaget gav svenskarna 9,2 miljarder kronor under förra året, en ökning med 2,1 procent jämfört med 2019.

Giva Sveriges generalsekreterare Charlotte Rydh är positivt överraskad av att de medelstora organisationerna, de som har samlat in mellan 20 miljoner och 100 miljoner, har klarat sig så pass bra. De har till och med ökat jämfört med 2019, från strax under 1,7 miljarder till drygt 1,8 miljarder kronor.

Lyckats engagera

– En större organisation har ofta mer kompetens och en ekonomisk buffert. De har dessutom många givare från början. De medelstora har mindre givargrupper, så hur säkrar du när krisen slår till? Men de har lyckats engagera givare trots att de inte har så stora marginaler, säger Charlotte Rydh till Altinget.

Charlotte Rydh.
Charlotte Rydh. Foto: Christin Philipson

Man kan också se att skattereduktionen för gåvor har haft betydelse. 380 000 har ansökt om skattereduktion, enligt Skatteverkets preliminära siffror.

Givandet har fördubblats över en tioårsperiod, från 4,6 miljarder kronor till 9,2 miljarder. Vad tror du är främsta orsaken till det?

– Den ena är att fler organisationer är mer aktiva och professionella i sitt insamlingsarbete i dag än tidigare. Den andra är att givande i dag ses som något positivt, man ser det som en del av sitt samhällsengagemang. Så var det inte för 20 år sedan.

Cancerfonden i topp

Cancerfonden toppar insamlingslistan med sina 870 miljoner kronor. De privata givarna svarade för 691 miljoner, företagen bidrog med 146 miljoner och intäkter från lotteri gav 33 miljoner.

– Förra året var tufft, men en av tre får cancer och alla drabbas. Det är nog så man ska förstå givandet till forskningen, säger generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström till Altinget.

Ulrika Årehed Kågström.
Ulrika Årehed Kågström. Foto:

Cancerfondens mål är en miljard årligen till forskning.

– De pengarna räddar liv. Vi finansierar varje år flera hundra forskningsprojekt. Det gäller forskning om hur man förebygger, diagnosticerar och behandlar cancer, men också hur man lever med den.

Så 801 miljoner av Cancerfondens 870 miljoner insamlade kronor har gått direkt till forskning. Återstående går till kunskapsspridning, en stödlinje och granskande rapporter.

– Vi jämför cancervården i olika delar av landet. Den ska vara effektiv och jämlik, och då behövs det underlag, säger Ulrika Årehed Kågström.

Fick 20 miljonersgåvor

Även Barncancerfonden märker av det ökade givandet. Under ett år har de fått två donationer i storleksordningen 20 miljoner kronor.

Häromdagen publicerade även Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor en rapport där de summerade ideella föreningars villkor under 2020. Där uppger 51 procent av föreningarna att deras ekonomi har påverkats negativt av pandemin.

Men samtidigt som flera föreningar uppger att de har haft svårare att bedriva verksamhet och påverkansarbete så är det, trots pandemin, inte fler som överväger att lägga ned nu än under tidigare år.

Nämnda personer

Charlotte Rydh

Generalsekreterare Giva Sverige, ordförande European fundraising association
Master i internationell ekonomi (Handelshögskolan i Stockholm, 1993)

Ulrika Årehed Kågström

Generalsekreterare Cancerfonden, ordförande Statens kulturråd
Civilekonom (Luleå tekniska uni. 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00