Museum får miljontillskott i vårändringsbudgeten

I den kommande vårändringsbudgeten planerar regeringen att Naturhistoriska riksmuseet ska få nästan 13 miljoner kronor, detta för att kompensera för uteblivna intäkter under det knappa året som museet har varit stängt för allmänheten.

Albin Bohlin

I augusti 2023 upptäckte Statens fastighetsverk, SFV, säkerhetsbrister i Naturhistoriska riksmuseets innertak. Museet stängdes för besökare omedelbart och har varit stängt sedan dess. I september 2023 beslutade regeringen att SFV skulle ge museet anstånd med hyran under den period som museet är stängt.

I den kommande vårändringsbudgeten föreslår regeringen nu att museet ska få 12,8 miljoner kronor extra.

– Att säkerställa att Naturhistoriskas verksamhet inte påverkas negativt av intäktsbortfallet som följer av det reparationsbehov som uppstod är en prioritering för regeringen. Därför föreslår vi nu att medel, i nivå med museets egna beräkningar av inkomstbortfall under 2024, tillförs, säger kulturminister Parisa Liljestrand i ett pressmeddelande.

Förslaget grundar sig i en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna och regeringen.

– Sverigedemokraterna och regeringen har samsyn om Naturhistoriskas betydelse som nationell kulturinstitution. Det är en viktig fråga för oss och det känns bra att vi kunnat träffa en överenskommelse, säger Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson Alexander Christiansson. 

Museets återöppning är planerad till den 4 juni 2024.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024