L: Bibliotekspersonal ska inte omfattas av informationsplikten

Liberalerna kommer att dra en röd linje i förhandlingarna om informationsplikten. Det har partiets landsmöte nu beslutat. Även bibliotekspersonal ska ingå bland yrkesgrupperna som undantas från plikten. 

Informationsplikten är en av de mest problematiska punkterna som Liberalerna gått med på i Tidöavtalet, anser Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholm.
Informationsplikten är en av de mest problematiska punkterna som Liberalerna gått med på i Tidöavtalet, anser Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg / TT
Louise Carlsson-Örning

LINKÖPING. Liberalerna kommer inte att gå med på ett införande av informationsplikt om det inte görs med undantag för vissa yrkeskategorier. Den som bryter mot plikten ska inte heller få några påföljder. Det beslutade partiet på landsmötet under fredagen, vilket Altinget tidigare rapporterat varit på gång.

– Informationsplikten är förmodligen en av de mest problematiska punkterna som Liberalerna gått med på i Tidöavtalet, säger Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholm, i samband med debatten. Han är en av de som riktat stark kritik mot införandet av en informationsplikt. 

Läs också

”Tufft för förhandlarna”

Jan Jönsson, riksdagsledamoten Anna Starbrink och den tidigare riksdagsledamoten Roger Haddad är några av de som är nöjda med att Liberalerna nu drar en tydlig gräns för vad partiet kommer gå med på i regeringen. 

– Detta kan säkert bli tufft för Liberalernas förhandlare. Både SD och M har helt motsatt uppfattning. Men det är bra, för det är genom att vara tuffa när viktiga värden står på spel som vi tar ansvar för frihetligt och liberalt genomslag i framtiden, säger Jan Jönsson. 

Debatt om bibliotekspersonalen

Ställningstagandet är i linje med partistyrelsens formulering. Men efter lång debatt fick landsmötet också igenom ett tillägg som gäller vilka yrkesgrupper som ska omfattas av informationsplikten. Förutom de som arbetar i skolan, vården och socialtjänsten ska även personal som jobbar på folkbiblioteken undantas.

I samband med att de röda linjerna kring informationsplikten beslutades fick landsmötet även med sig partistyrelsen på tåget när det gäller ett avskaffande av EBO-lagen, vilket också det är en punkt i Tidöavtalet. 

Nämnda personer

Jan Jönsson

Oppositionsborgarråd (L) Stockholms stad, ledamot i partistyrelsen (L)
Rektorsexamen, grundskollärare 4-9, svenska, svenska som andraspråk, matematik, specialpedagogik

Anna Starbrink

Riksdagsledamot (L)
Studier i sociologi (Stockholms uni.)

Roger Haddad

Oppositionsråd (L) Västerås, särskild utredare för Sverigekursen
Pol. mag. i statsvetenskap (Mittuniversitetet, 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00