Kriminella ska ha deltagit vid omröstning – KSO tvingas avgå

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, socialdemokraten Ebba Östlin, petas från uppdraget efter en omröstning i helgen. Bland de nya medlemmarna som närvarade fanns gängkriminella, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S) tvingas avgå efter helgens omröstning. Enligt uppgifter ska gängkriminella ha rekryterats till partiet för att avsätta henne.
Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S) tvingas avgå efter helgens omröstning. Enligt uppgifter ska gängkriminella ha rekryterats till partiet för att avsätta henne.Foto: Tim Aro, Naina Helén Jåma/TT
Axel Hyttnäs Telin

Med siffrorna 91 röster mot 88 förlorade Botkyrkas sittande kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S) en intern gruppledaromröstning i helgen. Det innebär i sin tur att hon väntas lämna sin plats som KSO.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska ett 50-tal nya medlemmar befunnit sig på mötet. En källa säger att personer som associeras med gängkriminalitet också deltog i omröstningen. Andra kunde knappt prata svenska och tycktes inte förstå vad de gjorde där.

ABF-konflikt

Nadina Rosengren, Socialdemokraternas stabschef i Botkyrka, säger till tidningen att det är ABF Botkyrka-Salem som har rekryterat nya medlemmar, med syftet att avsätta Östlin.

För ett år sedan fattade Ebba Östlin beslutet att stänga tre av ABF-föreningens fritidsgårdar, och fyra av deras fritidsklubbar. Anledningen: att det där hade förekommit ”våld, vapen, narkotika, skyddsvästar och hot”. Det säger Rosengren till Sveriges Radio.

Nekar

Till Expressen säger Christina Zedell att S i Botkyrka är desperata. Hon är både aktiv inom partiet och ordförande för den lokala ABF-avdelningen.

– De är desperata och jag undrar vad de har för belägg för det här? De försöker sätta en bild av att det är vi som har orsakat att hon avsätts, säger Zedell som menar att de inte har rekryterat några nya medlemmar till partiet.

Hon säger också att en intern utredning av Östlins ledarskap har pågått sedan i början av december, och att helgens möte hölls för att presentera resultatet av den utredningen.

Nämnda personer

Ebba Östlin

Tidigare kommunstyrelsens ordförande (S) Botkyrka kommun
Högstadielärare (Lärarhögskolan i Stockholm, 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00