Debatt

Flera studieförbund: Vem har regeringen tänkt ska lära invandrare svenska?

Tidöpartierna vill att fler invandrare ska lära sig svenska. Ändå rycker de undan finansieringen för studieförbunden som faktiskt gör jobbet. Det menar företrädare för ABF, Bilda, Folkuniversitetet och Stockholms läns bildningsförbund.

Hittills har regeringen inte presenterat ett enda initiativ för att ge invandrarna möjlighet att bli bättre på det svenska språket, skriver debattörerna.
Hittills har regeringen inte presenterat ett enda initiativ för att ge invandrarna möjlighet att bli bättre på det svenska språket, skriver debattörerna.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Anna Ekström
Ordförande ABF Stockholm
Göran Svensson
Ordförande ABF Södertörn
Marie Fors
Ordförande ABF Huddinge
Ulrika Tärnblom
Studieförbundschef ABF Huddinge
Peter Friström
Ordförande ABF Södertälje-Nykvarn 
Eva Arnek
Regionchef folkbildning Folkuniversitetet Stockholm
Linda Brandemark
Regionchef Studieförbundet Bilda öst
Karin Jacobson
Länsbildningskonsulent Stockholms läns bildningsförbund

Regeringen och Sverigedemokraterna kräver starkare kunskaper i svenska och om det svenska samhället för att den som flytt eller söker uppehållstillstånd ska få stanna i Sverige. Samtidigt rycker de undan mattan för de aktörer som har visat sig kunna erbjuda effektiva utbildningsinsatser med snabba resultat. Därför kräver vi svar: Om inte studieförbunden ska arbeta för den integration alla vill uppnå, vem ska då göra det?

Studieförbunden främjar integrationen

I Sverige har du rätt att läsa Svenska för invandrare (SFI) så fort du får uppehållstillstånd. Innan dess är du asylsökande och har då inte rätt till utbildningsformen.

Som en följd av det stora antalet flyktingar som kom till Sverige 2015 infördes riktade statsbidrag till studieförbunden för att driva kurserna Svenska från dag ett och Vardagssvenska, för att främja integrationen och kunskaperna i svenska språket. Satsningen har gett asylsökande möjlighet att påbörja sina språk- och samhällsstudier, och prata svenska, få vänner och komma in i samhället redan innan de fått beslut om eventuellt uppehållstillstånd.

Ju tidigare den asylsökande kan börja lära sig svenska, desto snabbare och lättare går resan mot att fullt ut kunna ta del av och bidra till det svenska samhället.

Ju tidigare den asylsökande kan börja lära sig svenska, desto snabbare och lättare går resan mot att fullt ut kunna ta del av och bidra till det svenska samhället. Att behöva vänta ett halvår, ett år eller ännu längre tid och sväva i ovisshet under tiden är både kontraproduktivt och grymt.

Regeringen försvårar för invandrare

Från 2024 har regeringen beslutat att statsbidragen för Svenska från dag ett och Vardagssvenska tas bort, och verksamheterna kommer därmed att behöva läggas ned. Hittills har inte ett enda initiativ för att ge invandrarna möjlighet att bli bättre på det svenska språket presenterats. Tvärtom, det ska bli svårare.

Till följd av Rysslands invasionskrig i Ukraina har omkring 60 000 ukrainare flytt till Sverige sedan februari 2022. Länge nekades de rätten till SFI eftersom de beviljades uppehållstillstånd under massflyktsdirektivet. Det tog nästan ett och ett halvt år innan kommunerna kunde öppna dörrarna till SFI-undervisningen. Under väntetiden mobiliserade studieförbunden snabbt för att ge ukrainare en meningsfull tillvaro och nya kunskaper.

Att ukrainare nu äntligen får läsa SFI är tveklöst bra, men det hjälper inte dem som flyr krigets Mellanöstern, diktaturen i Iran, de konflikter som drabbar stora delar av Afrika eller de tusentals personer som förväntas tvingas fly sina hem till följd av klimatkatastrofer. Även om prognosen pekar på något färre asylsökande nästa år väntas alltjämt 16 000 människor söka skydd i Sverige. Inte av vinstintresse, utan av rädsla för sina liv.

Ta tillvara på civilsamhället

Studier och undersökningar från bland annat Studieförbunden i samverkan och Linköpings universitet har visat att kurserna Svenska från dag ett och Vardagssvenska både gett kunskapsresultat och skapat andra positiva effekter där staten har misslyckats. Novus genomförde på uppdrag av ABF Stockholm en undersökning som visar att det svenska folket har en mycket stark tilltro till studieförbunden i mottagandet av nyanlända. Fler än nio av tio svarande menar att civilsamhällets aktörer är mycket viktiga eller viktiga för att nyanlända ska kunna integreras i samhället.

Därför uppmanar vi regeringen att:

  • Tala om vilket stöd som ska ges för att invandrare ska kunna möta de krav som ställs på dem.
  • Ta tillvara studieförbundens och civilsamhällets stora möjligheter att snabbt hjälpa människor som annars faller mellan stolarna.
  • Skyndsamt omvärdera beslutet att lägga ned de riktade statsbidragen för Svenska för dag ett och Vardagssvenska.
Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00