SFV:s förslag: Operan stängd i fem år för renovering

I juli 2026 kommer Kungliga Operan att stänga för renovering och arbetet beräknas ta fem år. ”Läget för operabyggnaden är akut”, säger SFV:s generaldirektör Max Elger till TT.

Kungliga Operans fastighet är i dåligt skick och omfattande renovering är ett måste. Nu har SFV presenterat sitt förslag på renovering och evakuering.
Kungliga Operans fastighet är i dåligt skick och omfattande renovering är ett måste. Nu har SFV presenterat sitt förslag på renovering och evakuering.Foto: Melker Dahlstrand/SFV
Albin Bohlin

Under måndagsförmiddagen presenterade Statens fastighetsverk, SFV, sin förstudie inför operahusets renovering. Sedan tidigare har det varit känt att huset är i dåligt skick och att omfattande renovering kommer att krävas inom de kommande åren.

Max Elger, generaldirektör för SFV, beskriver renoveringen som myndighetens största och mest komplexa projekt hittills. Operahuset har över 1 000 rum fördelade på tolv våningsplan och det är cirka tio kilometer rör och vattenledningar som ska bytas ut. Förutom teknisk upprustning renoveras även samtliga ytskikt och en ny påbyggnad innehållande en scen för barn och unga kommer dessutom att uppföras. Kostnaden för hela renoveringen beräknas uppgå till 3,1 miljarder kronor.

”En logistisk mardröm”

Enligt SFV:s förslag kommer huset att stängas den 1 juli 2026 för att sedan vara stängt under upp emot fem års tid. Under tiden kommer en stor del av verksamheten att flyttas till Musikaliska kvarteret, en annan av SFV:s kulturhistoriska fastigheter. Operan är missnöjda med beskedet.

– Musikaliska är ett ännu äldre hus med många begränsningar. En utlokalisering av orkestern innebär även en krånglig logistik på daglig basis. Det blir en logistisk mardröm och en sämre lösning för medarbetare och publik, säger Operans vd Fredrik Lindgren på pressträffen.

Operahuset rymmer över 1 000 rum och cirka 10 kilometer ledningar och rör.
Operahuset rymmer över 1 000 rum och cirka 10 kilometer ledningar och rör. Foto: Markus Gårder/Kungliga Operan

Operan hade önskat ett renoveringsalternativ, med en större utbyggnad mot Kungsträdgården. Det förslaget finns inte med i den förstudie som nu presenteras, enligt generaldirektören för SFV.

– Det hade varit enastående om det rådde enighet, men nu gör det inte det. Sist och slutligen är det regeringen som beslutar om en väg framåt, säger han och understryker att beslut måste fattas före sommaren för att tidsplanen ska kunna hållas, säger Max Elger

SFV:s beräknade evakueringstid på fem år utgår från att regeringen ger klartecken innan sommaren. Stängningen kommer att genomföras oavsett beslut om renovering, meddelar SFV. Den föreslagna renoveringen kommer även att innebära en tiofaldig hyreshöjning från dagens hyra på cirka 23 miljoner kronor.

Läs också

Nämnda personer

Max Elger

Tidigare finansmarknadsminister (S)
Doktor i nationalekonomi (Handelshögskolan i Stockholm 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024