Attack mot politiskt möte chockar

Ett politiskt möte, arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, där bland annat organisationen Expo deltog som inbjudna föreläsare blev under onsdagkvällen stormat av en grupp maskerade män, som vandaliserade lokalen och attackerade deltagare med röd sprej och slag.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) anländer till platsen i Gubbängen där ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet attackerades av maskerade män.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) anländer till platsen i Gubbängen där ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet attackerades av maskerade män.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sanna Rayman

Flera medier rapporterar om attacken mot det politiska mötet, detta efter att Expo själva rapporterat om saken först. 

Attacken inträffade på Moment teater i Gubbängen, där Vänsterpartiet och Miljöpartiet stod som arrangörer för ett samtal. Under kvällen har Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar besökt Gubbängen.  

Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver till SVT att en ”attack mot ett demokratiskt möte är en attack mot hela vår demokrati” och skriver vidare att:

”Jag har hört av mig till Nooshi Dadgostar och framfört mitt djupaste stöd. Den här typen av vedervärdiga handlingar har ingen plats i vårt fria och öppna samhälle”.

Riksdagsledamot deltog i mötet

Med på mötet som attackerades var Vänsterpartiets riksdagsledamot Samuel Gonzales Westling, som i en kommentar på plats direkt efter händelsen sade till Expressen att mötet strax skulle återupptas igen.

– Det är just av det här skälet som vi måste genomföra den här typen av möten, just att människor blir utsatta för rasism och blir drabbade av fascism i sin vardag, sade han och fortsatte:  

– Vi ska prata om hur vi löser de problem som vi står inför i samhället, som kommer sig av att vi just nu har en ordning som drivs av rasism. Alltså den politiska dagordningen drivs av rasism och man försöker genomföra saker i samhället som skadar människor i deras vardag.

V-ledaren Nooshi Dadgostar säger till DN att hon är chockad.

– Det här är vanliga vänsterpartistiska medlemmar som arrangerat ett möte för alla människors lika värde och som har blivit våldsamt angripna, säger hon. 

Många chockade

Flera politiska företrädare har under onsdagkvällen uttryckt sin avsky inför det inträffade.

 

Nämnda personer

Samuel Gonzalez Westling

Gruppledare (V), ledamot i partistyrelsen (V)

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024