Idéburna får proposition och demokratikriterier närmar sig

Altinget listar tre av vårens viktigaste propositioner som påverkar civilsamhället.

Stockholms sjukhem är en av Sveriges största idéburna aktörer inom välfärden. Regeringen uppger nu att propositionen om idéburen välfärdsverksamhet, som har skjutits fram flera gånger, ska läggas fram den 11 mars. 
Stockholms sjukhem är en av Sveriges största idéburna aktörer inom välfärden. Regeringen uppger nu att propositionen om idéburen välfärdsverksamhet, som har skjutits fram flera gånger, ska läggas fram den 11 mars. Foto: Janerik Henriksson/TT
Anders Gustafsson

När regeringen släppte propositionsförteckningen nu i veckan, så fanns där med tre propositioner som är högintressanta för civilsamhället.

Efter att Samuel Engbloms utredning presenterades (SOU 2019:56), har arbetet med propositionen försenats vid flera tillfällen. Tidigare civilminister Lena Micko (S) har förklarat den förskjutna tidsplanen med komplex EU-rätt, en faktor som även en del av remissinstanserna lyfte i sina svar.

– Jag har tillsammans med David Samuelsson försökt att få till ett möte med civilminister Ida Karkiainen eller med statssekreteraren. Hittills har de tackat nej, så vi känner en viss oro, säger Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton till Altinget.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00