Om  
Anna Ekström

Tidigare minister föreslås till ordförande för intresseorganisation

Tidigare utbildningsminister Anna Ekström föreslås ta över som ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, Rio.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Anders Gustafsson

– Med sin bakgrund som utbildningsminister med ansvar för folkbildningen, generaldirektör för Skolverket och ordförande i SACO har hon alla förutsättningar att kunna bidra till att den mer än 150-åriga folkhögskolan fortsatt stärks och utvecklas som utbildningsform, säger Roger Johansson, sammankallande för RIO:s valberedning i ett pressmeddelande.

Rio är en intresseorganisation för de 114 folkhögskolor som drivs av folkrörelser, föreningar och stiftelser. De håller kongress den 17–18 april och det är då som Anna Ekström kan väljas.

Den tidigare ordföranden Stefan Attefall hade redan aviserat att han inte skulle ställa upp för nyval och han utsågs nyligen till landshövding i Uppsala län.

Anna Ekström var utbildningsminister mellan januari 2019 och oktober 2022. Dessförinnan var hon gymnasie- och kunskapslyftsminister. Hon har också varit generaldirektör för Skolverket från 2011 till 2016.

Läs också

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00