Debatt

C måste ge barn rätt till alla sina föräldrar

Flera steg har redan tagits för en svensk familjelagstiftning som passar den tid vi lever i. Men det finns fortfarande behov att se över hur lagstiftningen, som infördes på 1940-talet, kan anpassas till dagens samhälle. Det skriver Elisabeth Thand Ringqvist (C), vice ordförande i näringsutskottet och Claes Nyberg, ordförande för Centerpartiets HBTQ-nätverk.

Familjer med fler än två föräldrar ska inte hållas utanför barnens vårdbesök eller ärenden i skolan, skriver debattörerna.
Familjer med fler än två föräldrar ska inte hållas utanför barnens vårdbesök eller ärenden i skolan, skriver debattörerna.Foto: Centerpartiet, Björn Dahlin, Fredrik Sandberg/TT
Elisabeth Thand Ringqvist
Claes Nyberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Svensk familjelagstiftning har steg för steg blivit mer anpassad till den tid vi lever i. Samkönade par har i dag samma rättsliga skydd och rättigheter och kan vara föräldrar på ett likvärdigt sätt där deras barn har full rätt till sina föräldrar. Steg har också tagits framåt för föräldrar med transbakgrund även om det fortfarande finns risk för att föräldraskap avregistreras på ett sätt som inte är för barnets bästa. Viktiga förslag som att införa en könsneutral familjelagstiftning i en ny föräldrabalk finns i betänkandet Alla tiders föräldraskap (SOU 2022:38) – ett stärkt skydd för barns liv som med brett stöd väntas reda ut många kvarstående problem. Det är hög tid att ta steg framåt då grunden i dagens familjelagstiftning är från 1940-talet.

Familjer nekas

I dag nekas familjer med fler än två föräldrar att vara just föräldrar på ett tryggt sätt för sina barn. Barn tvingas ofta se en förälder de tyr sig till, känner trygghet hos och har förtroende för, öppet av andra vuxna ställas åt sidan vid avgörande tillfällen. Det kan gälla vid akuta vårdbesök eller ärenden i skolan, då en förälder som inte är vårdnadshavare inte kan fatta de beslut som barnet behöver. Det är inte heller enbart familjer där hbtqi-personer ingår som berörs utan en betydligt vidare grupp. Familjer som sällan syns men finns mitt ibland oss – på arbetsplatsen och i vårt parti. På föräldramöten på förskolan där endast två vuxna släpps in och på jobbets familjefest där lekarna utgår från att varje barn kommer med en mamma och en pappa.

Det är dags för fler steg så att barn som föds fria ska växa upp i trygga familjer.

Därför är det hög tid att göra det möjligt för barn i Sverige att ha fler vårdnadshavare än två så de fullt ut kan leva i trygghet och ha rätt till alla vuxna som är föräldrar i praktiken. En rätt som barnkonventionen också ger dem.

Föräldrafullmakt

Parallellt ska det vara möjligt för vårdnadshavare att ställa ut en föräldrafullmakt till ytterligare vuxna som kan ges rätt att få information som rör barnet, hämta ut mediciner och handlingar, fatta beslut om vård- och skolärenden och annat som krävs för att tillgodose barnets behov av trygghet och utveckling. En fullmakt kan förstås dras tillbaka när vårdnadshavare så önskar.

Dessa två viktiga förslag har vi lagt till Centerpartiets partistämma i september tillsammans med kravet att tillsätta en ny utredning så att Sverige kan införa ett altruistiskt värdmödraskap där de barn som fötts genom värdmödraskap utomlands får rätt till sina föräldrar när de flyttat hit. Att som sista land i Norden också införa en ny könstillhörighetslagstiftning där rätten att bekräfta sitt juridiska kön helt utgår från rätten till självidentifikation skulle också underlätta för många unga och deras familjer.

Centerpartiet har under lång tid drivit på för att säkerställa alla människors och familjers lika rätt och värde. Det är dags för fler steg så att barn som föds fria ska växa upp i trygga familjer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00