Om  
Björn Söder

Björn Söder petas från SD:s partistyrelse

Efter 22 år får Björn Söder lämna sin post i Sverigedemokraternas partistyrelse. ”Jag frågade efter en motivering men fick ingen”, säger han till Kristianstadsbladet och Norra Skåne.

Björn Söder förlorar sin plats i partistyrelsen i samband med partiets landsdagar.
Björn Söder förlorar sin plats i partistyrelsen i samband med partiets landsdagar.Foto: Henrik Montgomery/TT
Axel Hyttnäs Telin

Riksdagsledamoten och tidigare vice talmannen Björn Söder lämnar sin plats i partistyrelsen i och med Sverigedemokraternas landsdagar senare i november. Det säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson till TT och bekräftar därmed SvD:s tidigare uppgifter.

”Valberedningen har informerat alla inblandade och givet att flera av dem har tagit sig an andra centrala uppdrag i partiet, så är min bild att beredningens förslag är välkommet”, skriver Bäckström Johansson i mejlet.

Fick ingen motivering

Björn Söder säger själv till Kristianstadsbladet och Norra Skåne att han inte fått någon ordentlig motivering till beslutet.

– Jag frågade efter en motivering men fick ingen. Det är ganska anmärkningsvärt och svagt av valberedningen.

Kritiserades efter Prideutspel

Söder skrev i ett inlägg på X i somras att statsminister Ulf Kristerssons deltagande i Pridefestivalen ”legitimerar pedofili”. Aftonbladet rapporterade då att utspelet kunde leda till en petning från partistyrelsen.

Uttalandet fick flera ministrar att reagera, bland annat jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

– Det är helt förkastligt. Det är kränkande, förkastligt och i sak helt fel. Det visar verkligen varför det är så viktigt med Prideveckan och att vi sätter fokus på de här frågorna, har Brandberg tidigare sagt till Altinget.

Nämnda personer

Björn Söder

Riksdagsledamot (SD)
Civilingenjör (Lunds tekniska högskola, 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00