Tidigare landshövding ska utreda kyrkans skog

Det blir tidigare landshövdingen Göran Enander som ska leda Svenska kyrkans stora skogsutredning. Målet med utredningen är en ekologiskt, ekonomiskt, socialt, andligt och existentiellt hållbar skogsförvaltning. ”Den andliga dimensionen blir intressant”, säger han till Altinget.

Göran Enander var tills nyligen landshövding i Uppsala län. Han har tidigare bland annat varit generaldirektör för Skogsstyrelsen och ordförande för Naturskyddsföreningen.
Göran Enander var tills nyligen landshövding i Uppsala län. Han har tidigare bland annat varit generaldirektör för Skogsstyrelsen och ordförande för Naturskyddsföreningen.Foto: Mikael Stjernberg/Svenska Kyrkan
Johanna Alskog

Göran Enander klev nyligen av uppdraget som landshövding i Uppsala län för att bli pensionär.

– Jag är naturmänniska. Det passar mig bra att gå nu när våren kommer, sade Enander till Altinget.

Men nu står det klart att det är den tidigare landshövdingen, generaldirektören för Skogsstyrelsen och ordföranden för Naturskyddsföreningen som ska leda den skogsutredning som kyrkomötet beslutade om år 2021. Direktiven till utredningen beslutades av kyrkostyrelsen i slutet av förra året.

De förändrade förutsättningarna med klimatförändringar och hot mot den biologiska mångfalden ställer nya krav på kyrkans skogsbruk.

Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare för Svenska kyrkan

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00