Debatt

16 civilsamhällesorganisationer: Avskaffa internmomsen, riksdagen

Gör de ändringar som krävs för att internmomsen ska avskaffas – en gång för alla. Det skriver 16 civilsamhällesorganisationer i ett upprop.

Gör de ändringar som krävs för att internmomsen ska avskaffas – en gång för alla. Det är debattörernas uppmaning till riksdagen.
Gör de ändringar som krävs för att internmomsen ska avskaffas – en gång för alla. Det är debattörernas uppmaning till riksdagen.Foto: Josefin Sparrdal/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Internmomsen är en godtycklig och orättvis skatt som drabbar många organisationer inom civilsamhället. Miljoner och åter miljoner kronor som skulle ha kunnat gå till ideell verksamhet går i stället tillbaka till statskassan. Allt beroende på om en organisation är en eller flera juridiska personer på nationell, regional och lokal nivå.

I många år har civilsamhället på olika sätt kämpat för att internmomsen ska avskaffas. För knappt ett år sedan började det bottenfrusna läget så smått att tina. Civilsamhällets organisationer - Riksidrottsförbundet, Studieförbunden, Fryshuset och många fler - drog åt samma håll. Ett seminarium hölls i riksdagen och flera partier väckte motioner om saken. Till sist, i april, kunde först skatteutskottet, sedan hela riksdagen, i full enighet från höger till vänster enas om att snabbutreda ett avskaffande av internmomsen.

Undertecknare

David Samuelsson
ordförande Civos
Ulrika Stuart Hamilton
generalsekreterare Famna
Calle Nathanson
vd Folkets Hus och Parker
Maria Alsander
generalsekreterare Forum – idéburna organisationer med social inriktning
Patrik Schröder
samordnare Fremia
Johan Oljeqvist
vd Fryshuset
Nicklas Mårtensson
generalsekreterare Funktionsrätt Sverige
Charlotte Rydh
generalsekreterare Giva Sverige
Anna Livion Ingvarsson
verksamhetschef Ideell Kulturallians
Alexander Clemensson
generalsekreterare KFUM
Hannah Kroksson
generalsekreterare LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer
Björn Eriksson
ordförande Riksidrottsförbundet
Martin Ärnlöv
generalsekreterare Röda Korset
Johan Fyrberg
ordförande Studieförbunden
Sofia Camnerin
generalsekreterare Sveriges Kristna Råd
Jonas Wihlstrand
generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner 

Riksdagen får hjälpa till

Efter valet togs frågan upp i en större momsproposition från regeringen. Socialminister Jakob Forssmed (KD) som också har ansvar för civilsamhället gick ut med att frågan skulle vara löst. Det är bra att politikerna i Riksdagen och regeringen har lyssnat på civilsamhället och att de har goda intentioner.

Men säg den glädje som varar. När regeringen presenterat propositionen tog det inte lång tid innan Skatteverket meddelade att denna kommande lagstiftning inte innebär någon förändring i hur de tillämpar momslagen. Kort sagt – enligt Skatteverket så ska internmomsen vara kvar i nuvarande form. En stor besvikelse för de många ideella krafter som länge längtat efter en lindring.

Nu heter det tack och lov inte så att all offentlig makt utgår från Skatteverket. Tycker inte Skatteverket att propositionen ska tolkas som socialministern uppenbarligen vill så får de folkvalda i Sveriges riksdag hjälpa till. Innan propositionen blir lag ska den behandlas i skatteutskottet och sedan i Riksdagen. Här finns det en möjlighet att göra ändringar som skärper och förtydligar. Ett första steg har tagits: Skatteutskottet har nu kallat till sig Skatteverket för en diskussion om tolkningen.

Om Danmark kan så kan vi

Självklart ska de ramar som finns i form av EU-direktiv respekteras. Men Sverige kanske inte alltid behöver tillämpa dessa på striktast möjliga sätt. I Danmark, som på många sätt liknar Sverige, har man inom ramen för samma EU-direktiv inte något problem med internmomsen för det civila samhällets organisationer. Om de kan, så kan vi.

Det är uppenbart att det finns ett hinder för ett avskaffande av internmomsen, ett hinder som handlar om byråkratisk tröghet. För att komma över det krävs det politisk vilja. Därför uppmanar vi ledamöterna av riksdagen i allmänhet och skatteutskottet i synnerhet: Gör de ändringar som krävs för att internmomsen ska avskaffas – en gång för alla.

Nämnda personer

David Samuelsson

Generalsekreterare Studieförbunden i samverkan, ordförande Civos
Master i public administration (Harvard University) och magisterexamen i datavetenskap (Uppsala uni.)

Ulrika Stuart Hamilton

Civilekonom

Calle Nathanson

Koncernchef och studieombudsman ABF Stockholm, ordförande Ideell kulturallians
Fil. kand arkeologi och religionshistoria

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00