Om  
Lorents Burman
Thomas Östros

Skellefteå får lån för 743 nya bostäder

Skellefteå kommun får ett lån på 800 miljoner kronor från Europeiska investeringsbanken (EIB) för att bygga nya bostäder.

Sofia Martinson

Lånet kommer att användas för att bygga upp till 743 nya bostäder i området. En stor del av bostäderna är avsedda för att stödja behovet av kompetensförsörjning i kommunen, inklusive studentboenden.

Förutom lånet från EIB får Skellefteå kommun också ett bidrag på cirka 120 miljoner kronor från EU, vilket är tänkt att ytterligare stimulera bostadsbyggandet.

De nya bostäderna ska vara energieffektiva och erbjudas till rimliga priser. Av dessa beräknas uppåt 60 procent stödja behovet av kompetensförsörjning i Skellefteå. En mindre del, cirka 5 procent, är avsedda för personer i behov av sociala hyreskontrakt.

Thomas Östros, vice ordförande för EIB, betonar att finansieringen stödjer både europeiska prioriteringar för energieffektivitet och lokala bostadsbehov. Det säger han enligt ett pressmeddelande.

– Denna finansiering till Skellefteå kommun har en direkt inverkan på samhället. Som en av de ledande regionerna i den gröna omställningen går Skellefteå igenom en omvälvande tid. EIB är glada över att kunna stödja omställningen i sin helhet. 

Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå, framhåller vikten av att upprätthålla en hög takt i bostadsproduktionen och att lånevillkoren som fokuserar på energieffektivitet och sociala boenden ligger i linje med kommunens fokus på hållbarhet. 

– Att trappa ner på byggandet i Skellefteå är inte ett alternativ för oss. Stödet från EU och lånet från EIB hjälper oss att hålla en hög takt i produktionen av nya bostäder, och det visar också hur betydelsefull Skellefteås unika samhällsomvandling är för Europa. 

Nämnda personer

Lorents Burman

Kommunstyrelsens ordförande (S) Skellefteå kommun

Thomas Östros

Vice ordförande Europeiska investeringsbanken
Fil lic. nationalekonomi (Uppsala universitet, 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00