SD om fri hyressättning: ”En fråga vi kan diskutera”

Sverigedemokraterna har inte ändrat ställningstagande i frågan om fri hyressättning i nyproduktion. Men man är beredd att förhandla i frågan med regeringspartierna, säger Mikael Eskilandersson (SD). 

Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson, Mikael Eskilandersson, säger att partiet har samma ingångsvärden som tidigare i frågan i fri hyressättning i nyproduktion, men att man också kan vara öppen för vad man kan få i gengäld i en förhandling. 
Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson, Mikael Eskilandersson, säger att partiet har samma ingångsvärden som tidigare i frågan i fri hyressättning i nyproduktion, men att man också kan vara öppen för vad man kan få i gengäld i en förhandling. Foto: Tim Aro / TT
Louise Carlsson-Örning

Sverigedemokraterna har inte ändrat ståndpunkt i frågan om att införa fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter. Partiets bostadspolitiska talesperson, Mikael Eskilandersson, säger att ställningstagandet är detsamma som tidigare, och att de fortsatt är öppna för att förhandla i frågan inom regeringssamarbetet. 

– Denna fråga är en sådan fråga vi kan diskutera, säger han till Altinget. 

Mikael Eskilandersson menar att införandet av fri hyressättning i nyproducerade lägenheter är ett steg mot att införa marknadshyror i hela bostadsbeståndet, ett steg som Sverigedemokraterna egentligen inte är beredda att ta. 

Denna fråga är en sådan fråga vi kan diskutera.

Mikael Eskilandersson (SD)
Bostadspolitisk talesperson

– Men man måste också vara öppen för vad man kan få i gengäld, säger han. 

Exakt vad som skulle krävas för att partiet ska vara beredda att ge upp sin ståndpunkt vill Eskilandersson inte gå in på. Men han säger att hyressättningsfrågan inte är en hjärtefråga för partiet, så som invandringspolitiken eller trygghetsfrågorna. 

Högre hyror för vissa

Bland dem som förespråkar fri hyressättning är ett av argumenten att det kommer att öka incitamenten för att bygga nya hyresrätter och därmed öka utbudet. Mikael Eskilandersson utesluter inte att det kan få en sådan effekt, men han tror inte att det är rätt lösning för den situation som bostadsmarknaden befinner sig i. 

– I dagsläget skulle det i princip bara innebära att hyrorna går upp väldigt mycket för vissa personer, säger han. 

Vid Moderaternas partistämma i slutet på oktober klubbades att Moderaterna ska driva frågan om att införa fri hyressättning i nyproduktion.

Läs också

Behöver S eller SD

Beslutet är i princip i linje med den inriktning som Moderaterna sedan tidigare haft om friare hyror, men det förtydligar formellt att Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna är överens i frågan.

Även Centerpartiet är sedan tidigare positiva till att införa fri hyressättning. Men för att få majoritet måste också Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna ställa sig bakom förslaget. 

Mikael Eskilandersson säger att det sker förhandlingar hela tiden mellan Tidöpartierna och att man har nära kontakt med departementet. Men han vill inte gå in i vilka exakta diskussioner som förs när det gäller bostadspolitiken.

Socialdemokraterna gick visserligen med på att föra fram förslaget som en del i Januariavtalet, men har sedan dess kallat frågan för död. 

Läs också

Nämnda personer

Mikael Eskilandersson

Riksdagsledamot (SD), vice ordförande i civilutskottet, civilpolitisk talesperson
Studier i juridik (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00