Debatt

Replik: Stockholm stad subventionerar redan markhyran för hyresrätter och bostadsrätter

Stockholms stad subventionerar i dag kraftigt markhyran för boende med hyresrätt liksom för boende i bostadsrätt, lika mycket per kvadratmeter om fastigheterna ligger i samma område eller kvarter. Det skriver Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd Stockholm stad, och Anders Österberg (S), ordförande exploateringsnämnden, i en replik.

”Hur arbetar mäklare, bostadsrättsföreningar och intresseorganisationer så att inte människor blir lurade och betalar för mycket för en bostadsrätt på tomträtt?”
”Hur arbetar mäklare, bostadsrättsföreningar och intresseorganisationer så att inte människor blir lurade och betalar för mycket för en bostadsrätt på tomträtt?”Foto: Christine Olsson/TT
Jan Valeskog
Anders Österberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Företrädare för flera bostadsrättsföreningar vill i en debattartikel få sänkt pris på friköp av Stockholms stads mark som är upplåten med tomträtt (hyra av marken) liksom ett tak för markhyran. Det korta svaret är att det verkliga friköpspriset är cirka 60 procent av markvärdet vilket är mycket förmånligt. Formellt friköpspris är 85 procent av marktaxeringsvärdet och detta värde utgör 75 procent av marknadsvärdet. Staden har redan ett tak för markhyran i procent av markvärdet och självklart måste detta markvärde speglas i markhyran.

Stadens markhyra redan låg

Stockholms stad subventionerar i dag kraftigt markhyran för boende med hyresrätt liksom för boende i bostadsrätt, lika mycket per kvadratmeter om fastigheterna ligger i samma område eller kvarter. I praktiken tar staden endast ut runt 20-25 procent av markvärdet i avgäldsunderlag och denna låga markhyra vill därför de flesta byggaktörer få i stället för att köpa marken till marknadspris vid exempelvis nyproduktion. Som jämförelse tar andra kommuner och staten upp till 100 procent av markvärdet i avgäldsunderlag. Räntan på avgäldsunderlaget bestäms sedan av domstol vilket garanterar en oberoende bedömning.

Läs också

Det är denna låga markhyra, lika för alla per kvadratmeter i samma geografiska läge, som gör att många bostadsrättsföreningar föredrar att inte friköpa fastigheten till cirka 60 procent av markvärdet. Dagens ränteläge påverkar också sådana beslut. Staden avser inte att höja avgäldsunderlaget till den höga nivå som andra kommuner och staten använder sig av, vi lovar att fortsätta med detta tak.

Stoppa inte Stockholms utvecklingsplaner

En stor andel av de bostadsrättsföreningar som i dag har tomträtt är äldre kommunala hyresfastigheter som ombildades billigt av politiska skäl och där friköpspriset blev extra lågt då marken var på tomträtt. I dag vill många av dessa föreningar uppenbarligen kompenseras åter, nu med lägre markhyra från staden. Vi tror inte det finns förståelse hos skattebetalarna att staden ånyo ska subventionera vissa bostadsrättsföreningar.

Vi tror inte att det finns förståelse hos skattebetalarna att staden ånyo ska subventionera vissa bostadsrättsföreningar.

Intäkterna från tomträtterna och från försäljning av mark används helt och hållet till investeringar i gator, idrottsanläggningar och skolor i stadens många projekt. Utan dessa viktiga intäkter blir det stopp för Stockholms ambitiösa utvecklingsplaner.

Det som borde uppmärksammas mer i denna fråga är hur berörda bostadsrättsföreningar, mäklare och organisationer som har dessa föreningar som medlemmar kan bli bättre på att medverka till att värdena på dessa lägenheter redovisas som mindre värda per kvadratmeter än om föreningen har lägenheter på friköpt mark, på samma plats och allt annat lika. Avgiften bör också vara klart högre i en bostadsrättsförening med tomträtt.

Bostadsrättsföreningar prioriterar fel

Hur arbetar mäklare, bostadsrättsföreningar och intresseorganisationer så att inte människor blir lurade och betalar för mycket för en bostadsrätt på tomträtt? Likaså hur får styrelserna stöd att ta höjd inte bara för sopavgifter och fjärrvärme utan även den självklara kostnaden för markhyran?

Vi ser i dag alltför många styrelser i bostadsrättsföreningar som prioriterat låga avgifter för att bland annat öka värdena på sitt lägenhetsbestånd, vilka nu får särskilt stora svårigheter med högre räntor. Här borde kanske intresseorganisationerna fokusera på ett sådant stöd i stället för att kräva att staden i praktiken ska undergräva sina möjligheter att få Stockholm att växa. Det hade vi uppskattat.

Läs tidigare inlägg i debatten

Stockholm stads villkor gör det omöjligt för bostadsrättföreningar att köpa marken

Friköp är inte en möjlig utväg för bostadsrättsföreningar med tomträtt. Nu måste stadens borgarråd göra verklighet av förslaget om ett tak för markhyran. Det skriver företrädare för Bostadsrätterna, Fastighetsägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggens intresseförening Stockholm.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00