Debatt

Hör du inte kommunerna skrika efter din hjälp, Andreas Carlson?

Ständiga ägarbyten av övergivna fastigheter ställer till det för samhällen som Ställdalen. Den lokala kommunens förmåga att hantera problemet har försvårats rejält. Nu är det upp till infrastrukturminister Andreas Carlson att göra något åt saken. Det skriver riksdagsledamoten Denis Begic (S). 

”Effekterna av detta är synliga genom sönderslagna fönster och utkastade möbler som skapar en otrygg och nedslående miljö för samhället”, skriver riksdagsledamoten.
”Effekterna av detta är synliga genom sönderslagna fönster och utkastade möbler som skapar en otrygg och nedslående miljö för samhället”, skriver riksdagsledamoten.Foto: Pressbild, Lars Schröder / TT/TT
Denis Begic
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I Ställdalen, Örebro län, har ständiga ägarbyten av övergivna fastigheter försvårat kommunens förmåga att effektivt hantera påföljder och försöken att göra något åt övergivna fastigheter.

En stor källa till frustration

Fastigheterna i fråga har blivit en källa till sorg, frustration och ilska bland de boende, och situationen har förvärrats avsevärt under de senaste veckorna. Dessa fastigheter lockar inte bara nyfikna utforskare utan även individer som sysslar med skadegörelse, något lokala medier har rapporterat om.

Effekterna av detta är synliga genom sönderslagna fönster och utkastade möbler som skapar en otrygg och nedslående miljö för samhället. 

Inte ett unikt problem för Ställdalen 

Denna problematik är inte unik för Ställdalen, utan är en utmaning som många kommuner över hela landet står inför. Kommunerna möter betydande hinder i sina försök att snabbt och effektivt hantera förfallna fastigheter på grund av den byråkratiska process som måste startas om vid varje ägarbyte. 

När jag i en skriftlig fråga belyst problemen med övergivna
fastigheter i Ställdalen och andra liknande situationer runt om i landet för infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, så hänvisar statsrådet till pågående utredningar, som Ordning och Reda – förstärkt och tillförlitlig
byggkontroll och kommittédirektivet Åtgärder för stärkt
trygghet i den byggda miljön.

Adresserar det verkligen problemet? 

Men dessa dessa initiativ sakna de specifika inslag som direkt adresserar problemen med övergivna fastigheter.

Denna förändring kan ha betydande konsekvenser för kommunernas kapacitet att proaktivt hantera sina lokala fastighetsmarknader.

Med den nya informationen från tilläggsdirektivet till den föreslagna förköpslagen framstår det som att kommunernas möjligheter att använda förköpsrätt som ett verktyg för att hantera och utveckla fastigheter av allmänintresse, inklusive övergivna fastigheter, har minskat avsevärt.

Denna förändring kan ha betydande konsekvenser för kommunernas kapacitet att proaktivt hantera sina lokala fastighetsmarknader. Speciellt i fråga om förfallna och problemtyngda fastigheter som bidrar till social och ekonomisk nedgång i kommunerna.

Altingets gratis nyhetsbrev

Påverkar lokalsamhället 

I ljuset av av detta undrar jag om Andreas Carlson verkligen tycker att de föreslagna åtgärderna underlättar hanteringen av övergivna fastigheter?

Finns det heller inga planer på att införa specifika lagförslag, eller regler, som ger kommunerna ökade befogenheter att snabbt agera mot övergivna och
förfallna fastigheter?

För frågan är brådskande, för övergivna eller icke-underhållna fastigheter påverkar lokala samhällen och dess utveckling djupt. 

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024