Många 30-åringar främjar småhusbygge genom krisen

Höjd ränta, ökande energi- och byggnadskostnader och sjunkande bostadspriser – utmaningarna för bygg- och bostadsbranschen den kommande tiden är många. Men energipriserna och en generationspuckel med många i åldern 30-39 väntas gynna småhusbyggandet som ser ut att klara sig bäst.

Småhusbyggandet ser ut att bromsa in, men spås klara sig bäst genom krisen enligt Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket. 
Småhusbyggandet ser ut att bromsa in, men spås klara sig bäst genom krisen enligt Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.  Foto: Janerik Henriksson / TT
Louise Carlsson-Örning

Riksbanken höjde i förra veckan räntan med 100 punkter och i sin senaste penningpolitiska rapport skriver Riksbanken att de räknar med att bostadspriserna fortsätter ned för att nå botten i början av 2024 med en nedgång på omkring 18 procent. Samtidigt ökade byggkonstadsindex med 13,8 procent jämfört med augusti förra året. 

Ljusningar

För aktörerna på den svenska bostadsmarknaden finns sammantaget flera utmaningar att förhålla sig till den närmsta tiden. Men det finns också vissa ljusningar. 

– Vi har en god tillväxt i Sverige i år, ekonomin kom igång efter pandemin och tillverkningsindustrin går fortfarande bra. På hushållsnivå drabbar inflationen kraftigt, men på makronivå ser det inte så tokigt ut i år, säger Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket, till Altinget. 

Man ser en viss inbromsning även här, men småhusbyggarna ser ut att klarat sig bäst.

Hans-Åke Palmgren, Analytiker, Boverket

Enligt honom syns en kraftig minskning av bokningar av bostadsrätter och det är högst tveksamt hur många av de bygglov för hyresrätter som faktiskt kommer att bli verklighet den närmaste tiden. Där kan investeringsstödet möjligen kan hålla tillbaka fallet något men Hans-Åke Palmgren tror att det blir en kraftig inbromsning även för hyresrätter. 

Även småhusbyggandet ser ut att bromsa in men här ser det ändå lite ljusare ut.  

– Trähusindustrin har förmodligen ganska fullbokat i sina fabriker 2022 och kanske in på 2023. Vi räknar med en hög takt av småhusbyggandet i år och i början av nästa år. Men man ser en tydlig inbromsning även här, men småhusbyggarna ser ut att klarat sig bäst.

Många 30–39-åringar

Enligt en rapport från SBAB ligger byggandet av småhus fortsatt lågt jämfört med ett par år tillbaka, vilket är en av förklaringarna till att efterfrågan hålls uppe. 

Men parallellt finns också just nu en generationspuckel med många personer i åldern 30–39 år, enligt statistik från SCB. Detta bidrar också till en fortsatt efterfrågan på småhus och det kommer även att fortsätta att göra det framöver. 

Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker, Boverket
Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker, Boverket Foto: Pressbild Boverket

– Vi är i en puckel där många hushåll är i 30–40 årsåldern. Det gör att det finns en underliggande efterfrågan utifrån demografin. 

Topp 2025

Toppen med personer i åldern 30-39 år beräknas nås år 2025 med 1,5 miljoner i den gruppen. 

– Jämfört med tio år tillbaka visar SCB:s prognos att det blir nästan 285 000 fler personer i den gruppen år 2025. Det påverkar efterfrågan på både småhus och i viss mån även vissa typer av lägenheter, säger Hans-Åke Palmgren.

Förutom generationspuckeln kan nybyggda småhus också gynnas av de höga energipriserna. 

– Framförallt i södra Sverige kan nya småhus komma att värderas upp i förhållande till äldre hus då energikostnaderna är lägre på ett nytt hus, säger Hans-Åke Palmgren. 

Stabilisering vid årsskiftet

När förutsättningarna för aktörerna på marknaden klarnar väntar Boverket sig stabilare tider. Bland annat kan beskedet från staten om elprisstöd bidra till en viss stabilisering tror Palmgren, beroende på vad beskedet blir. 

– När vi lämnat den osäkra bilden kan man börja planera på mer fast grund. Kanske sker det vid årsskiftet men det är svårt att säga, det finns många osäkerhetsfaktorer, säger Hans-Åke Palmgren. 

Tills dess får företag och hushåll göra vad man kan för att hålla huvudet kallt, menar Palmgren. 

– Men det är så klart inte lätt för de som drabbas av kostnadsökningarna.

Nämnda personer

Hans-Åke Palmgren

Bostadsanalytiker Boverket

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget