Om  
Anders Wijkman
Gudrun Schyman

Wijkman och Schyman bakom nytt klimatparti

Vid ett medlemsmöte på lördagen beslutade organisationen Klimatalliansen att bilda ett politiskt parti och ställa upp i riksdagsvalet, skriver tidningen Syre. Två tongivande personer i Klimatalliansen är Anders Wijkman och Gudrun Schyman.

Johanna Alskog

Vid ett digitalt medlemsmöte på lördagen, med 150 medlemmar, beslutade Klimatalliansen att ge sig in i partipolitiken. Anders Wijkman tror inte att det kommer att bli svårt att få fram personer som vill kandidera.

– Nej, det tror jag inte. Klimatalliansen har fått nästan 1 000 medlemmar på bara några månader och bland dem finns säkert en del som kan tänka sig att bli politiska företrädare, säger han till tidningen Syra.

Wijkman själv har tidigare varit politiker för Moderaterna och för Kristdemokraterna. Han har även, bland mycket annat, varit ordförande för Miljömålsberedningen samt styrelseordförande för Återvinningsindustrierna.

En anan tongivande person i Klimatalliansen är tidigare V-ledaren Gudrun Schyman. Hon är i dag kommunpolitiker för Feministiskt initiativ, men partiet överväger att utesluta henne på grund av engagemanget i Klimatalliansen.

Nämnda personer

Anders Wijkman

Hedersordförande Club of Rome
Fil. kand i statsvetenskap och ekonomi (Stockholms uni., 1967)

Gudrun Schyman

Ledamot i kommunfullmäktige (Klimatinitiativ Simrishamn) Simrishamns kommun
Socionom (Socialhögskolan, Stockholms uni., 1972)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00