Veckan i EU: Polfjärd i mål med sin klimatlag och EU svarar USA

Nya förslag väller fram denna vecka, gällande allt från hur den europeiska elmarknaden ska organiseras till skärpningen av gränskontrollerna. I Stockholm hålls en antiterror-konferens och finansminister Elisabeth Svantesson leder Ekofinrådet i Bryssel.

Ekonomiska spelregler och EU:s återhämtningsfond är några av de saker som de europeiska finansministrarna ska diskutera under ledning av Elisabeth Svantesson (M) i veckan.
Ekonomiska spelregler och EU:s återhämtningsfond är några av de saker som de europeiska finansministrarna ska diskutera under ledning av Elisabeth Svantesson (M) i veckan.Foto: Claudio Bresciani/TT
Rikke Albrechtsen

Måndag 13 mars

De europeiska social- och arbetsmarknadsministrarna träffas i Bryssel för att tala om vad kriget i Ukraina har gjort med både sysselsättningssituationen och de sociala villkoren i EU. De är särskilt inriktade på integrationen av de cirka fyra miljoner ukrainare som flydde till de europeiska arbetsmarknaderna och på krigets inverkan på barn.

Euroländernas finansministrar kommer också till stan för sin månatliga sammankomst i Eurogruppen. Bland annat ska de ta tempen på den europeiska ekonomin.

I Stockholm inleds en tvådagars EU-konferens om förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism och terrorism. Deltar gör bland annat justitieminister Gunnar Strömmer (M), EU:s antiterrorkoordinator Ilkka Salmi, forskare från Försvarshögskolan, däribland Magnus Ranstorp, Hannah Pollack Sarnecki, Karen McCaulley analytiker, FBI, Jozef Lestrade, senior specialist på Europol med flera.  

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00