Debatt

Vänder Alice Bah Kuhnke kappan efter vinden?

I mina ögon ser det ut som att Alice Bah Kuhnke opportunistiskt vänder kappan efter vinden. Hon vill aldrig hålla med KD - inte ens för kvinnorna i Irans skull. Frågan är om hon kan erkänna att hon hade fel, när vi nu äntligen enas i Iranpolitiken och i stödet för kvinnorna i Iran? Det frågar sig David Lega, europaparlamentariker (KD).

Är Alice Bah Kuhnke nu en domare? Det frågar sig David Lega (KD). 
Är Alice Bah Kuhnke nu en domare? Det frågar sig David Lega (KD). Foto: TT/Montage
David Lega
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När jag föreslog att EU ska terrorlista Irans Islamiska revolutionsgarde (IRGC) i höstas sa Alice Bah Kuhnke (MP) bestämt nej. ”Jag vet inte om David Lega är en domare, men jag slänger mig inte med juridiska begrepp, jag är politiker.” Nu föreslår plötsligt Alice Bah Kuhnke att gardet ska terrorlistas. Har Bah Kuhnke blivit domare under det senaste halvåret eller är hennes Iranpolitik totalt hyckleri?

Sedan den islamiska revolutionen skedde är Iran ett rent helvete. Människovärdet är inget värt. Mullorna har utplånat det vi kallar frihet och de rättigheter som vi tar för givet: Kvinnor tvingas bära slöja, dissidenter fängslas utan rättegång, minoriteter förföljs och avfällighet från islam bestraffas med hängning.

 Alla sa nej.

Tyvärr vaknade stora delar av omvärlden först när Mahsa Amini mördades efter att ha burit sin slöja på ”fel sätt”. Nu sluter hela den demokratiska världen upp och stöttar de som törstar efter fred och frihet i Iran. Men vi behöver också använda de konkreta verktyg som EU har i sin verktygslåda. Sanktioner har antagits mot några av de som är ansvariga för våldet i Iran. Men vad som ännu inte skett är att EU terrorstämplat det Islamiska revolutionsgardet (IRGC).

Flera länder har terrorstämplat

IRGC är de som slår ner protesterna i Iran, de brukar våld, massgripanden, tortyr och avrättningar. Myndigheterna har beordrat revolutionsgardet att stoppa protesterna till varje pris. IRGC skapar inte bara ett helvete på hemmaplan, utan de sysslar även med utrikespolitik. Exempelvis skickar de nu drönare och missiler till den ryska armén. Man har en specialoperationsenhet som arbetar med att främja den islamiska republikens terroristombud, såsom Hizbollah, i Libanon, Syrien och Irak. Regimen utövar spionage i Sverige, inte bara mot oss som land utan även specifikt på svenska exiliranier.

Flera länder, däribland USA, har terrorstämplat IRGC. Jag tog upp förslaget att även EU bör terrorlista IRGC när jag representerade min partigrupp EPP i förhandlingar med de andra politiska grupperna redan i höstas. Men tyvärr så ville de övriga grupperna inte ens diskutera frågan. Alla sa nej. Anledningarna var många. ”Det är inte relevant för kvinnorna i Iran”, sa de som inte förstår att IRGC alltså är de som slår ner kvinnornas protester. ”Det är dålig tajming”, sa andra och hänvisade till kärnteknikavtalsförhandlingarna.

Alice Bah Kunhke uttalade sig smått föraktfullt: ”Jag vet dock inte om David Lega är en domare, men jag slänger mig inte med juridiska begrepp, jag är politiker”. I min värld behöver man dock inte vara varken jurist eller domare för att tycka att det Europeiska rådet ska ta efter de länder, exempelvis USA, som redan har terrorstämplat IRGC.

Är Alice Bah Kuhnke en domare?

En efter en har de andra politiska grupperna vänt och nu finns majoritet i Europaparlamentet för mitt förslag. Plötsligt tycker även Alice Bah Kuhnke att det är en bra idé. ”En mördarregim ska kallas vid sitt riktiga namn. Det Islamiska revolutionsgardet (IRGC) är en terroristorganisation!”, säger Bah Kuhnke nu.

Är Alice Bah Kuhnke nu en domare? Menar hon att IRGC i oktober inte var en terroristorganisation, men nu blivit det? Det vore intressant att höra på vilket sätt Bah Kuhnke tycker att IRGC:s agerande förändrats det senaste halvåret.

I mina ögon ser det onekligen ut som att Alice Bah Kuhnke opportunistiskt vänder kappan efter vinden. Hon vill aldrig hålla med KD – inte ens för kvinnorna i Irans skull. Frågan är om hon kan erkänna att hon hade fel, när vi nu äntligen enas i Iranpolitiken och i stödet för kvinnorna i Iran.

Nämnda personer

Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker (MP), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00