Valdeltagandet sjönk i nästan alla kommuner – men inte i Sorsele

I 288 av landets 290 kommuner minskade valdeltagandet i höstens riksdagsval. Men Sorsele kommun i Västerbotten hade i stället det högsta valdeltagandet sedan 1985. ”Svårt att säga exakt varför”, säger kommunchef Mats Engman.

2 460 personer bodde i Sorsele kommun i slutet av förra året. Det gör kommunen i Västerbotten till landets tredje minsta, sett till befolkning. Arkivbild.
2 460 personer bodde i Sorsele kommun i slutet av förra året. Det gör kommunen i Västerbotten till landets tredje minsta, sett till befolkning. Arkivbild. Foto: Anna Simonsson/SvD/TT
Miranda Olsson

Med en ökning på en halv procentenhet utmärker sig Sorsele i listan när SCB sammanställer valdeltagandet i Sveriges kommuner. I den västerbottniska kommunen steg valdeltagandet med en halv procentenhet i riksdagsvalet, till 81,3 procent. Det är det högsta valdeltagandet sedan 1985, enligt kommunen.

Kommunchef Mats Engman tycker att det är svårt att säga varför Sorsele sticker ut i statistiken.

– En orsak kan vara att man i en liten kommun som Sorsele känner att man kan vara med och påverka verksamheterna i kommunen, säger han till Altinget. 

Engman tycker att det varit ett större engagemang från de politiska partierna i det här valet. De har velat profilera sig med sina valfrågor och han tror också att möjligheten till förtidsröstning kan göra att fler faktiskt går och röstar. 

Förändring i procentenheter sedan valet 2018 i parentes.

Inte heller i Sotenäs på västkusten minskade valdeltagandet, men ökade endast med 0,1 procentenheter.

Överlag innebar riksdagsvalet ett trendbrott jämfört med tidigare valår då valdeltagandet ökat i varje val sedan 2002. Totalt minskade valdeltagandet i riket med tre procentenheter till 84,2 procent.