Vårdplatser minskar och överbeläggningar ökar

STATISTIK. Antalet vårdplatser minskar och överbeläggningarna ökar. Ett landsting sticker ut extra mycket vad gäller ökning av andelen överbeläggningar.

Johanna Alskog

Överbeläggningar och utlokaliseringar leder till betydande risker för patienterna. Det är angeläget att åtgärder vidtas för att öka tillgången på disponibla vårdplatser

ur Socialstyrelsens rapport

I Sörmlands landsting ökade andelen överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser mellan åren 2015 och 2016. Det visar en rapport från Socialstyrelsen om utvecklingen inom patientsäkerhetsområdet. Från sju till drygt elva. Det är den största ökningen i landet. Sörmland har också flest överbeläggningar per disponibla vårdplatser.

I några landsting minskade överbeläggningarna mellan 2015 och 2016, bland annat i Jämtland. Men i riket som helhet skedde en ökning. Lägst andel överbeläggningar har landstingen i Kronoberg och Dalarna.

Störst problem med överbeläggningar är på sommaren, då antalet disponibla vårdplatser minskar. Det genomsnittliga antalet disponibla vårdplatser har minskat från 22 705 stycken år 2013 till 21 922 år 2016, trots att befolkningen ökar.

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00