V vill se hjälp till ryska desertörer och oppositionella

Kriget i Ukraina har skapat en flyktingvåg från landet. Riksdagen är enig i att erbjuda dem skydd. Men Vänsterpartiet uppmanar samtidigt regeringen att också ge ryssar som gör motstånd mot regimen en fristad.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou (V) vill ha svar från migrationsminister Anders Ygeman (S).
Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou (V) vill ha svar från migrationsminister Anders Ygeman (S).Foto: Agnes Stuber/Vänsterpartiet
Johan Manell

Kriget i Ukraina rasar för fullt och flera flyktingar har redan kommit till Sverige. Flera riksdagspartier som tidigare förespråkat en stram asylinvandring har ändrat sig och välkomnar nu ukrainare på flykt.

Vänsterpartiet har hela tiden varit för ett generöst flyktingmottagande och partiet välkomnar därför omsvängningen. Men kritiserar samtidigt att samma stöd inte finns för flyktingar från andra länder.

 Att stärka motståndet mot regimen är ett sätt att bidra till freden.

Tony Haddou (V), Migrationspolitisk talesperson

– Vi välkomnar partiernas omsvängning och är glada att ukrainare får skydd, men man ska veta att människor fortfarande flyr från Afghanistan, Syrien, och Irak. Vi har fortfarande flera flyktingläger i exempelvis Grekland och Cypern och människor dör fortfarande på Medelhavet. Jag vill naturligtvis inte att andra partier ska vara selektiva i asylrätten utan den ska gälla alla. Man kan inte börja sortera i den, säger Tony Haddou (V), migrationspolitisk talesperson, till Altinget.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00