V vill satsa miljarder på kollektivtrafik

BUDGETFÖRSLAG. Vänsterpartiet vill se 6 miljarder kronor till billigare kollektivtrafik. Pengarna ska användas för drift och investeringar. Samtidigt ger Jonas Sjöstedt (V) en känga till regeringen om värnskatten.

Som ett led i att förstärka kollektivtrafiken presenterar nu V vilka satsningar de vill se på kollektivtrafik i höstbudgeten. Två miljarder per år, under de tre kommande åren, ska gå till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. 

På en pressträff i Almdalen presenterade Jonas Sjöstedt (V), partiledare förslaget. Han betonar att V inte vill detaljstyra hur pengarna används men nämner ett antal potentiella områden som kan bli aktuella.  

– Att man kraftigt sänker priserna. Ibland handlar det istället om att bygga ut turtätheten inte minst i landsbygdssverige. Att man ser till att wifi funkar på pendeltåget. Att man helt enkelt gör det både ekonomiskt mer fördelaktigt och enklare att resa med kollektivtrafiken i Sverige, säger Sjöstedt. 

Avesta som förebild

Som föregångsexempel nämner Jonas Sjöstedt Avesta kommun och Härnösands kommun. I Avesta infördes gratis kollektivtrafik år 2012. Resandet med buss har därefter skjutit i höjden. I Härnösand fördubblades turtätheten med 50 procent och busskorten kostar bara 50 kronor i månaden.  

Det är något liknande partiet nu vill göra på nationell nivå. Vänsterpartiet menar att satsningar på kollektivtrafiken tjänar två olika syften dels gynnar klimatet, dels gynnar jämlikheten. Samtidigt som Jonas Sjöstedt ger en känga till regeringen. 

– Om man väljer att inte ta bort värnskatt. Om man väljer ett rättvist skattesystem. Så går det att klara välfärden och det går att klara kollektivtrafiken och de klimatinvesteringar som behövs. Men då krävs det en omläggning av politiken. 

– I en tid när regeringen själv inte verkar klara av att formulera och driva igenom reformer som klarar klimatet och jämlikheten så gör Vänsterpartiet det jobbet, säger han.

Forrige artikel Riksdagsledamöter kan få gå hem tidigare Riksdagsledamöter kan få gå hem tidigare Næste artikel Nationalekonom: “Utbildning i Sverige är synnerligen olönsamt” Nationalekonom: “Utbildning i Sverige är synnerligen olönsamt”
Sveaskogs vd får sparken

Sveaskogs vd får sparken

UPPSÄGNING. Statliga bolaget Sveaskogs vd Hannele Arvonen får sluta med omedelbar verkan – efter mindre än två år på posten.