V vill cykla mot enkelriktat med lagen i ryggen

CYKELKONFLIKT. Stockholms stad tillåter cyklister att cykla mot enkelriktat, men länsstyrelsen har satt käppar i hjulet för huvudstadens fria cykelregler. Nu vill riksdagsledamot Jens Holm (V) veta när regeringen lagstiftar för cykling mot enkelriktat.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Ritzau Scanpix
Johanna Alskog

Det är inte bara Stockholms stad som tillåter dubbelriktad cykling på enkelriktade gator, men det är i Stockholm som länsstyrelsen ropar stopp. Skyltarna som ger cyklister fri lejd i båda riktningarna strider mot reglerna, enligt Länsstyrelsen i Stockholm rapporterar Stockholm direkt (13/6).

Enligt riksdagsledamot Jens Holm (V), ordförande i riksdagens trafikutskott, är det uppenbart att svensk lagstiftning behöver moderniseras. I en skriftlig fråga undrar han därför om infrastrukturminister Tomas Eneroth tänker ta initiativ till en lagändring som gör det möjligt att införa cykling mot enkelriktat där det är lämpligt.

Brett riksdagsstöd

Vid Cykelriksdagen som ägde rum tidigare år framkom det att det finns ett bred politisk enighet bland riksdagspartierna om att tillåta cykling mot enkelriktat. Endast Sverigedemokraterna är emot förslaget, enligt ett pressmeddelande från organisationen Svensk cykling.

Nämnda personer

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB
Fil. mag i sociologi (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00