Utskottet fäller förslaget om ny nationell kunskapsmätning

Delar av utbildningsutskottet kämpar för att få till nationella kunskapsmätningar som ska gå att jämföra över tid. Men flera partier röstar nej då de menar att ett nytt prov bara skulle belasta lärarna ännu mer.

Centerpartiets Fredrik Christensson som lade utskottsinitiativet om en ny kunskapsmätning.
Centerpartiets Fredrik Christensson som lade utskottsinitiativet om en ny kunskapsmätning.Foto: Janerik Henriksson/TT
Josefin Lingström

Centerpartiets Fredrik Christensson lade nyligen ett utskottsinitiativ i utbildningsutskottet efter att senaste PISA-resultaten diskuterats. Förslaget är att införa en ny typ av nationell kunskapsmätning för att löpande följa kunskapsutvecklingen i skolan.

I vilken årskurs och vad provet ska fokusera på har inte partiet preciserat än. Men det är inte ett nytt nationellt prov som alla elever ska skriva.

– Då gör man ett urval av de som ska skriva provet för den nationella kunskapsmätningen, säger Christensson till Altinget.

I dag har Sverige bara PISA-mätningarna att tillgå när det kommer till att jämföra utveckling över tid. Nationella proven är konstruerade så att olika års provresultat inte går att jämföra.

Vi har sagt hela tiden att vi är för att ha den här typen kunskapsmätningar.

Christian Carlsson (KD), Skolpolitisk talesperson

Något som varit en sten i skon för Moderaterna sedan en tid tillbaka.

– Vi moderater har i flera år föreslagit kunskapsmätningar och kvalitetsmätningar, lika för alla skolor, men tyvärr röstats ned. I samband med haveriet av PISA-undersökningen insåg fler partier att det är nödvändigt med egna kunskapsmätningar, förklarar M-ledamoten i utskottet, Kristina Axén Olin, till Altinget.

C och M får medhåll från både Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Vi har sagt hela tiden att vi är för att ha den här typen kunskapsmätningar, säger skolpolitiska talespersonen Christian Carlsson (KD) till Altinget.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.