United Minds prickade valresultatet bäst

VAL. United Minds var det opinionsinstitut som gjorde bästa prognosen dagarna före valet i förhållande till valresultatet.

Statsvetarens Daniel Walthers har på bloggen Om makt och politik räknat hur de olika opinionsinstituten klarade av att förutsäga valresultat. Daniel Walther har summerat felen för varje parti för instituten. Förmågan att träffa rätt med opinionsundersökningar vareirar högst betänkligt. United Minds hade ett sammanlagt prognosfel på 5.6 procentenheter. Det innebär ett genomsnittligt prognosfel för varje parti på bara 0,6 procentenheter.

Näst bäst var Novus med ett sammanlagt prognosfel på 8,4 procentenheter.

Sämst var Ipsos som gissade fel med 15,8 procentenheter, alltså nära 2 procentenheter per parti.

Det parti som instituten hade svårast att förutspå var Sverigedemokraterna. Samtliga institut underskattade SD:s framgångar. Även här var United Mind bäst och hade 12,7 procent, en underskattning med bara 0,2 procentenheter. Sämst var Skop som missade Sverigedemokraternas med nästan 5 procentenheter. 

Forrige artikel Styrningen av Vattenfall het fråga för nya regeringen Styrningen av Vattenfall het fråga för nya regeringen Næste artikel S och MP går vidare med att bilda regering