Unionen: Arbetsgivaren vinner på minskad arbetstid

KORTNYTT. Inte ens tre av tio av de som går ner i arbetstid upplever att deras arbetsbelastning minskar i motsvarande grad. Väldigt många som arbetar deltid får alltså mindre betalt för att göra samma jobb, men på kortare tid. Det visar en ny rapport från Unionen.

Unionens rapport Vem lägger livspusslet? – en rapport om att jobba deltid beskriver deltidsarbete bland tjänstemän i privat sektor med ett särskilt fokus på deltidsarbete och föräldraskap. Enligt lag har föräldrar rätt att gå ner i arbetstid under de första 8 år av deras barns liv. Trots detta upplever färre än 30 procent av tjänstemännen att deras arbetsbelastning minskat med deras arbetstid. Detta bidrar enligt rapporten till intensivare dagar och mindre tid för återhämtning hos den anställda. Rapporten visar också på risken för en högre stressnivå då den minskade arbetstiden kan vara för att lägga mer tid på obetalt hemarbete som vård av hem och barn, meddelar Unionen i ett pressmeddelande. 

– För arbetsgivarna är det här en ren vinstaffär. De betalar ut mindre i lön, samtidigt som lika mycket arbete blir gjort. Så får det inte gå till, säger Marina Åman, andre vice ordförande för Unionen i ett pressmeddelande från Unionen. 

Forrige artikel Riksrevisionen granskar intagningen till gymnasiet Næste artikel SCB ska studera valdeltagande
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.