Ungsvenskarna: Vill Cuf legalisera sex med barn?

DEBATT. Att Cuf skapar debatt kring byxmyndighetsåldern i tider av eskalerande sexualbrott visar tydligt att de saknar kontakt med verkligheten, skriver Ungsvenskarna.

Alexander von Uckermann
Familjepolitisk talesperson, Ungsvenskarna

 

Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf) gick den 2 augusti ut med att de numera är för avskaffad byxmyndighetsålder. Uttalandet sänder oroväckande signaler till allmänheten. Cuf menar att mognad istället för ålder ska avgöra bedömningen. Vem som ska ”bedöma” om barn och minderåriga är mogna att ha sex uppges inte. Förslaget är otydligt, saknar avgörande detaljer och försämrar rättssäkerheten för barn och unga.

Systemet kommer utnyttjas

15 år är byxmyndighetsåldern och den finns där av en anledning. Vi är medvetna om att individer skiljer sig åt men samhället behöver klara och tydliga regler för hur detta ska hanteras. Vi har åldersgränser när det kommer till körkort och alkohol trots att individer skiljer sig åt.

15 är en rimlig ålder där individer generellt kan fatta denna typ av beslut. Tar vi bort dessa begränsningar och ersätter med individuella bedömningar kommer systemet utnyttjas, missbrukas och påverka samhällets mest utsatta, barn och unga.

Ges i regel undantag

När en äldre person har sex med någon under 15 år så begås ett brott enligt sexualbrottslagen. Den nuvarande lagstiftningen är inte till för att straffa personer som är jämngamla och därför ges i regel undantag baserat på närliggande ålder. Så vad vill Cuf egentligen åstadkomma? Underlätta för sexualförbrytare?

En bra standard

Från Ungsvenskarnas synvinkel är motstånd mot avskaffandet av byxmyndighet inte bara en fråga om juridik utan även om normer i samhället. Vi ser sexualisering av barn som en fruktansvärt negativ samhällstrend och något som vi aktivt kommer arbeta för att motverka. Nuvarande byxmyndighetsålder på 15 år ser vi som en bra standard. En försiktig hållning på området är viktig för att minska spridningen av könssjukdomar, ofrivilliga graviditeter och säkerställa att ungdomar är tillräckligt mogna att ta dessa beslut.

Saknar kontakt med verkligheten

Att Cuf skapar debatt kring byxmyndighetsåldern i tider av eskalerande sexualbrott visar tydligt att de saknar kontakt med verkligheten. Cuf:s politik är mer extremliberal ideologi än sunt förnuft. Vi har sett flera exempel på extremliberalism när Liberalernas ungdomsförbund (Luf) Stockholmsavdelning ville legalisera incest och nekrofili 2016. Vi tar alltid avstånd från politik som denna.

Ungsvenskarna kommer alltid prioritera barns trygghet och förbli en tydlig motståndare mot extremliberalt trams.

Forrige artikel Muf och MSU: Bloddonationens byråkrati hindrar livräddning och jämlikhet Muf och MSU: Bloddonationens byråkrati hindrar livräddning och jämlikhet Næste artikel Ungsvenskarna: Ungsvenskarna: "Vuxnas klimatstrejk räddar inte klimatet"