Underkänt för lagförslag om ledamöters förmåner

FÖRVALTNING. Riksdagsstyrelsen drar tillbaka sitt eget förslag om ny lag för ledamöternas ersättningar. Orsaken är 54 sidor med kritik och synpunkter från juristerna i Lagrådet.

<br>

Förslaget om en ny lag för riksdagsledamöterna förmåner dras
tillbaka. Skälet är kritik från juristerna i Lagrådet.

<br><br><br><br>

Förslaget om en ny lag för riksdagsledamöterna förmåner dras tillbaka. Skälet är kritik från juristerna i Lagrådet.



Foto: Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagsförvaltningen
Johanna Alskog

Riksdagens viktigaste uppgift är att besluta om lagar. Men att skriva själva lagen är inte lika lätt. Efter en omfattande bakläxa från juristerna i Lagrådet har politikerna i riksdagens högsta organ, Riksdagsstyrelsen, beslutat att dra tillbaka sitt förslag om ny lag för ledamöternas ersättningar.

Lagrådets granskning av lagförslaget gjordes på begäran av konstitutionsutskottet - som i retur fick 54 sidor med invändningar, synpunkter och kritik. Bland annat ifrågasatte juristerna om alla delar verkligen behöver regleras på lagnivå, exempelvis riksdagsledamöternas rätt till ett arbetsrum på riksdagen samt ledamöternas rätt till teknik och elektronisk utrustning.

Lagrådet undrar också över det rimliga i att utforma en bestämmelse om att alla ledamöter ska ha tillgång till parkeringsplatser, när dessa platser inte räcker till i dag och det enligt Riksdagsförvaltningen inte kommer att vara möjligt att ordna så många platser i framtiden heller.

Antalet delar av lagförslaget som behöver "klaras ut", "besvaras" och "förklaras närmare" i den fortsatta beredningen är många, enligt Lagrådets yttrande som kom i april.

Och Riksdagsstyrelsen tar uppenbarligen till sig av kritiken och återkallar lagförslaget, som Riksdagsförvaltningen har låtit utreda sedan i december 2012. "De överväganden som Lagrådets synpunkter ger anledning till är av sådan omfattning att de bör göras inom ramen för en fortsatt beredning av förslagen i Riksdagsförvaltningen." skriver talman Urban Ahlin och riksdagsdirektör Kathrin Flossing i skrivelsen å Riksdagsstyrelsens vägnar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00