Ulrika Bergsten blir Europakorrespondent – igen

De senaste tio åren har hon tillbringat utomlands, som SVT:s korrespondent i Europa och Asien. Efter sommaren bär det återigen av mot Bryssel för Ulrika Bergsten.

Ulrika Bergsten har arbetat på SVT sedan 1999. Snart påbörjar hon sin tredje tjänst som utrikeskorrespondent. 
Ulrika Bergsten har arbetat på SVT sedan 1999. Snart påbörjar hon sin tredje tjänst som utrikeskorrespondent. Foto: SVT
Albin Bohlin

Ulrika Bergsten var SVT:s Europakorrespondent mellan 2013 och 2017. Därefter var hon Asienkorrespondent mellan 2018 och 2022.

SVT:s nuvarande Europakorrespondent, David Boati, kommer att återvända till Stockholm efter sommaren och fortsätta att arbeta med SVT:s EU-bevakning. Nu står det klart att Ulrika Bergsten kommer att ta över efter honom. Hon kommer bland annat att fokusera på relationen mellan EU och Kina, men även SVT:s bevakning av nästa års EU-val.

– I en tid då världen är mer polariserad är frågan om vilken väg Europa kommer välja ännu mer intressant än tidigare. Vi har också ett krig i vårt närområde och en accelererande klimatförändring som skapat en ny flyktingvåg in över Medelhavet. Det är val till Europaparlamentet i juni om ett år och jag vill ägna ännu mera tid åt Europafrågor och våra svenska parlamentarikers uppdrag och gärning, säger Ulrika Bergsten i ett pressmeddelande.

SVT:s utrikeschef, Pia Bernhardsson, är glad för rekryteringen.

– Vi går ju mot ett EU-val nästa år och i inrikespolitiken hörs EU nämnas allt oftare, säger hon.

Ulrika Bergsten tillträder sin nya tjänst efter sommaren och kommer att vara stationerad i Bryssel.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00