UKÄ vill att folkhögskola ska få examensrätt

KORTNYTT. Nu föreslår Universitetskanslersämbetet (UKÄ) för regeringen att en folkhögskola ska få rätt att utfärda konstnärlig högskoleexamen. 

Det är Brunnsviks folkhögskola som vill ha möjlighet att utfärda konstnärlig högskoleexamen i musik. Examen skulle då bli med inriktning mot musikskapande och musikalisk gestaltning. Redan 2016 ansökte folkhögskolan om examensrätt, men UKÄ beslutade att de måste komplettera ansökan ytterligare. 

Läs också: Folkhögskolan brister i uppdrag – en grupp överrepresenterad

Nu bedömer UKÄ att folkhögskolans ansökan är tillräcklig. Utbildningen uppfyller nu kraven i högskolelagen och de examensmål som finns i högskoleförordningen. Därför kan nu UKÄ föreslå examensrätten till regeringen. Om det godkänns, blir Brunnsvik den första folkhögskolan i Sverige med rätt att utfärda högskoleexamen. 

– Det skulle också innebära att listan över högre utbildningsanordnare i Sverige utökas med ytterligare en, säger Viveka Persson, biträdande avdelningschef på UKÄ:s utvärderingsavdelning, i ett pressmeddelande. 

Forrige artikel Riksrevisionen: Valfrihet gynnar barn till lågutbildade föräldrar Riksrevisionen: Valfrihet gynnar barn till lågutbildade föräldrar Næste artikel Danmarks ambassadör i Teheran kallas hem