Tydligare om straff för återfall i brott

RÄTTSVÄSEN. Regeringen vill ha en tydligare markering mot återfall i brott, och föreslår därför en rad ändringar i brottsbalken.

Per-Anders Sjögren

Principen är att återfall i brott ska leda till strängare straff, men så är inte alltid fallet och det är inte heller klart och tydligt uttryckt i lagen, anser regeringen. I dag finns flera alternativ för domstolarna när en person döms för brott som har begåtts innan ett tidigare straff har verkställts. Till exempel kan domstolen i det läget låta den tidigare domen gälla även det nya brottet. Men regeringen vill nu ändra lagen och det innebär att domstolen som huvudregel ska döma ut en ny påföljd i de fallen och att ny brottslighet konsekvent ska bedömas som återfall.

Föreslagen ska nu granskas av juristerna i Lagrådet och ska enligt planerna träda i kraft den 1 juli nästa år.

Konsekvenserna av förslagen kommer i vissa fall att bli mer ingripande reaktioner och fler lagföringar, skriver regeringen. En förändring kan även leda till ökad belastning på myndigheterna i rättskedjan.  De kostnaderna får rymmas inom respektive myndighets anslag, enligt regeringen.

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN-LAGRÅDSREMISS

Vad händer nu?

Juristerna i Lagrådet ska nu gå igenom förslaget. Därefter ska regeringen enligt planerna lägga fram en proposition för riksdagen. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli nästa år.

Lagrådsremiss 26 november



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00