Tvångssteriliserade kan få 225 000 kronor

ERSÄTTNING. Regeringen föreslår att de personer som tvångssteriliserats för att få genomgå könskorrigering ska få en ursäkt i form av 225 000 kronor.

Johanna Alskog

De personer som under drygt fyra decennier tvingades att sterilisera sig för att få genomgå könskorrigering ska få en ursäkt i form av en ekonomisk ersättning. Det löftet har regeringen gett tidigare. Nu föreslår regeringen att summan ska ligga på 225 000 kronor.

– Sterilisering som villkor för att få ändra könstillhörighet var ett uttryck för ett synsätt som samhället idag tar avstånd från och regeringen anser därför i dag att det var fel att kräva detta. Det är ett mycket långtgående och allvarligt ingrepp, och därför lägger vi fram de här förslagen om statlig ersättning, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i ett pressmeddelande.

Enligt de beräkningar som socialdepartementet gör i promemorian kan det röra sig om mellan 500 och 600 personer som kan komma att omfattas.

Bemötandet extra viktigt

Enligt förslaget ska Kammarkollegiet handlägga ersättningsärendena. En ansökan om ersättning ska göras skriftligen.

Socialdepartementet skriver i promemorian att det är extra viktigt med ett gott bemötande från myndighetens sida då det är "fråga om en grupp personer som enligt intresseorganisationerna generellt sett har lågt förtroende för myndigheter och dåliga erfarenheter av hur de tidigare blivit bemötta i kontakter med myndigheter".

Lagen föreslås träda i kraft den 1 maj 2018 och en ansökan om ersättning ska komma in till myndigheten senast den 1 maj 2020.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - PROMEMORIA

Vad händer nu?

Regeringen har skickat ut promemorian på remiss. Sista svarsdatum är den 27 juni. Därefter kan regeringen ta fram ett lagförslag, en proposition.

Ds 2017:6 Förslag till lag om ersättning till personer som har fått ändrad könstillhörighet fastställd i vissa fall



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00