Analys av 
Anton Säll

Blir Demiroks centerparti ett nytt Åtvidabergs FF?

Framför sig har Muharrem Demirok nu ett par problem internt att ta tag i. Ett är att gräsrötterna till skillnad från väljarna i stor utsträckning finns utanför storstäderna. Ett annat är att ungdomsförbundet och studenterna vill dra partiet högerut och ett tredje är att partiet inte gjorde ett särskilt bra val senast.

Bakom Muharrem Demirok går Daniel Bäckström, fram tills nyligen partiledarkandidat och föreslagen första vice ordförande i partiet, okommenterat i gips. Han hade råkat ut för en halkolycka i Värmland.
Bakom Muharrem Demirok går Daniel Bäckström, fram tills nyligen partiledarkandidat och föreslagen första vice ordförande i partiet, okommenterat i gips. Han hade råkat ut för en halkolycka i Värmland.Foto: Anders Wiklund/TT
Anton Säll

År 2016 var det körigt i ”Bruket”. Åtvidabergs FF hade åkt ur Allsvenskan med en av seriens äldsta trupper. Egentligen skulle laget aldrig ha spelat i högstaserien, bruksorten hade med sina 7 000 invånare egentligen varken sponsor- eller publikunderlag för att på allvar kunna konkurrera med de stora drakarna.

Föreningen stod ledarlös efter att klubbens ordförande hade lämnat.

Några veckor senare var det klart. Muharrem Demirok tog 2016 över som ordförande för den anrika föreningen Åtvidabergs FF. Klubben hade haft dåliga resultat både sportsligt och ekonomiskt de senaste åren. Ett helt gäng med andra kandidater hade diskuterats, men ingen förutom Muharrem Demirok tackade ja.

Den slumrande landsbygdsjätten hade äntligen hittat mannen som skulle vända på skutan.

”Vi är mycket glada över att kunna presentera Muharrem Demirok som vårt förslag till ny ordförande”, skrev valberedningens ordförande i ett uttalande när processen var klar.

Känns situationen igen?

Läs också

Bryderiet Bäckström

Bakom Muharrem Demirok går Daniel Bäckström, fram tills nyligen partiledarkandidat och föreslagen första vice ordförande i partiet, okommenterat i gips.

Med en dryg månad kvar till partiets extrastämma i Helsingborg presenterade valberedningen Muharrem Demirok som sin partiledarkandidat. Valberedningen lyfte fram Muharrem Demiroks bakgrund från kommunpolitiken och hans kommunikativa förmåga. Med Muharrem Demirok kan partiet få en partiledare som både tilltalar tidigare viktiga väljargrupper och nya väljare! Och inte nog med det! Han är inlyssnande! Och med mycket goda kommunikativa förmågor! menade valberedningens ordförande Jan Andersson. 

Själv sade sig Muharrem Demirok vara tacksam och ödmjuk inför valberedningens förslag. 46-åringen från Vårby gård pratade på ungefär samma sätt som den centerpartistiska ledningen gjort de senaste åren. Närodlad politik i en orolig tid. Sluta göra det krångligt för småföretagarna. Fortsatt nej till Sverigedemokraterna.

Bakom Muharrem Demirok går Daniel Bäckström, fram tills nyligen partiledarkandidat och föreslagen första vice ordförande i partiet, okommenterat i gips. Han hade råkat ut för en halkolycka i Värmland.

Redan innan presskonferensen var slut hade både Cuf och Centerstudenter meddelat att man inte hade förtroende för honom som vice ordförande på grund av hans syn på hbtq-frågorna. Uppe i norr har samma person nominerats till ny partiledare av distrikt som vill klippa banden med Socialdemokraterna i regeringsfrågan. En del i partiet vill fokusera på den traditionella centerpolitiken medan andra vill renodla partiets roll som det liberala och borgerliga alternativet utanför Ulf Kristerssons regering.

Gräsrötterna då?

Framför sig har Muharrem Demirok nu ett par problem internt att ta tag i. Ett är att gräsrötterna till skillnad från väljarna i stor utsträckning finns utanför storstäderna. Ett annat är att ungdomsförbundet och studenterna vill dra partiet högerut och ett tredje är att partiet inte gjorde ett vidare bra val senast. Valberedningen pratade om att en centerpartistisk partiledare i regel sitter länge, vilket dess ordförande Jan Andersson hoppas att Muharrem Demirok också gör. Formellt väljs han i februari, men valberedningen bedömer att det inte kommer finnas någon motståndarkandidat på extrakongressen i februari.

Hur gick det då för Åtvidabergs FF? Muharrem Demirok satt som ordförande i två år. När han 2018 lämnade klubben hade den åkt ur Superettan och trillat ner i division 1 södra. 

Nämnda personer

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

Daniel Bäckström

Riksdagsledamot och gruppledare (C), landsbygds- och försvarspolitisk talesperson
Karlstads uni.

Elisabeth Thand Ringqvist

Riksdagsledamot (C), andre vice gruppledare, vice ordförande i näringsutskottet
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00