Tullfri export av röda och vita vinbär – men inte svarta

KORTNYTT. Frysta björnbär, krusbär, vita och röda vinbär befrias från tull, enligt ett nytt avtal mellan Norge och EU. Men den norska produktionen av svarta vinbär hålls fortfarande skyddad bakom tullmuren.

Levande hästar, vissa bönor, konserverad svamp, konserverade körsbär, lingon-, tranbärs- och blåbärssaft samt frusna krusbär, vita och röda vinbär – det är några av de varor som är helt befriade från tull vid handel mellan Norge och EU från och med måndagen den 1 oktober, då ett nytt avtal mellan EU och Norge trädde i kraft.

Men tullen på frysta svarta vinbär ligger fast, det bekräftar Fabian Nilsson vid Jordbruksverkets enhet för handel och marknad.

– Norge har förmodligen gjort bedömningen att produktionen av svarta vinbär är mer känslig än den av röda och svarta bär, säger han till Altinget.

Norge kan öka chipsexporten

Avtalet innebär också att EU öppnar upp eller utökar tullfria tullkvoter för import från Norge – av bland annat potatischips. Norge å sin sida utökar vissa tullkvoter som ger EU-länderna ökade möjligheter att exportera ost, korv och vissa typer av kött från gris, nöt och fjäderfä till Norge.

Forrige artikel Kommun hotar med böter till skolkande elever Næste artikel Ordförande i riksdagens socialutskott utsedd Ordförande i riksdagens socialutskott utsedd
Ylva Johansson (S):

Ylva Johansson (S): "2019 kan bli ett mörkt år"

DEBATT. Att förhindra dödsolyckor på arbetet är en av mina främsta prioriteringar. Arbetsmiljöverket har fått ökade anslag. Den nya arbetsmiljöstrategin ska fokusera på nollvisionen och andra viktiga åtgärder, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).