Tidigare politisk chefredaktör och riksdagsledamot avliden

DÖDSFALL. Håkan Holmberg, tidigare politisk chefredaktör på UNT och riksdagsledamot för Folkpartiet, har avlidit 69 år gammal.

Håkan Holmberg. Bild från 1997.
Håkan Holmberg. Bild från 1997.Foto: Anders Wiklund/TT
Johan Manell

Håkan Holmberg var aktiv redan som studentpolitiker. 1973-1974 var han ordförande i Liberalt studentforum, det som senare skulle bli Liberala studenter.

1988 tog han klivet in i riksdagen och representerade Folkpartiet där till 1997. Han var under en period ledamot i utrikesutskottet och senare ledamot i konstitutionsutskottet.

Måndagsrörelsen

Håkan Holmberg var tillsammans med bland andra Gunnar Hökmark (M) initiativtagare till den så kallade Måndagsrörelsen, som bedrev opinion för Baltikums självständighet från Sovjetunionen.

Från mars 1990 till september 1991 arrangerade gruppen, på måndagar, totalt 79 möten på Norrmalmstorg i Stockholm.

Ledarskribent

Senare blev Håkan Holmberg ledarskribent och chef för Upsala nya tidnings ledarredaktion. Den rollen hade han från 2002 till 2018 då han gick i pension och efterträddes av Sakine Madon. Men han fortsatte att skriva för tidningen.

– Han var en väldigt betydelsefull och knivskarp liberal kompass. Framförallt när det gäller frågor som rör främlingsfientlighet, rasism och demokrati. Han kommer att vara mycket saknad, säger Sakine Madon, till UNT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00