Tidigare generaldirektör avliden

DÖDSFALL. Peder Törnvall, tidigare generaldirektör på bland annat Statskontoret, har avlidit 78 år gammal.

Juristen Peder Törnvall hade en lång karriär inom statsförvaltningen. Under 1970-talet var han bland annat regeringsrättssekreterare, sakkunnig i kommundepartementet och föredragande i Valprövningsnämnden och riksdagens konstitutionsutskott.

1979 till 1990 var Törnvall expeditionschef i kommundepartementet och civildepartementet. Därefter var han generaldirektör för Statens tjänstepensionsverk (91-93), Statskontoret (93-99) och i Regeringskansliet (99-02).

Utredare

Törnvall var också statlig utredare för flera utredningar. Bland annat Bisyssleutredningen (SOU 2000:80), Personalförsörjningsutredningen (SOU 2001:23) och Styrningen av försvaret (SOU 2005:92).

2007 återvände Törnvall till Statskontoret som tillförordnad generaldirektör, en tjänst han lämnade 2008.

Forrige artikel Överblick: Rut en miljardförlust och Sjöstedt ställer energikrav Överblick: Rut en miljardförlust och Sjöstedt ställer energikrav Næste artikel Överblick: Regeringen körs över och kommuner uppmuntras att gå ihop Överblick: Regeringen körs över och kommuner uppmuntras att gå ihop
Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

ENGÅNGSSKATT. För att minska nedskräpningen ska en kaffe i engångsmugg bli fem kronor dyrare och en förpackning för livsmedel sju kronor dyrare, enligt ett nytt skatteförslag. Men näringslivets representant i utredningens expertgrupp, skattejuristen Robert Lönn, anser att ett pantsystem vore bättre.