Svettklinik lastar SKL och Försäkringskassan för stängning

VÅRD UTOMLANDS. Svenska bolaget Svettmottagningen stänger sin klinik i Danmark. Orsaken är sänkta ersättningar från Försäkringskassan för de svenska patienter som behandlas där.

I mars publicerade Sveriges kommuner och landsting en så kallad transparent prislista över svettbehandlingar, för patienter med hyperhidros, som nu styr den ersättning som Försäkringskassan betalat ut för de patienter som sökt sig utomlands för vård.

Det här har lett till kraftigt minskade ersättningar för svenska Svettmottagningens klinik i Köpenhamn och att den nu ska läggas ned.

– De nya nivåerna täcker inte ens läkemedelskostnaderna, vilket är häpnadsväckande. Ingen kan bedriva verksamhet under dessa förutsättningar, säger Johan Rosengren, verksamhetschef vid Svettmottagningen, i ett pressmeddelande.

Enligt Rosengren är sänkningen av ersättningarna för behandlingar i strid med EU:s regler, eftersom de inte täcker de faktiska vårdkostnaderna.

En dom bidrog också till stängning

En bidragande orsak till stängningen är också en dom från Högsta förvaltningsdomstolen i maj månad som begränsade ersättningen för behandling av hyperhidros till händer och armhålor, med hänvisning till att det var den behandling som erbjöds i hemmalandstinget. Det är en dom som Svettmottagningens Johan Rosengren anser strider mot EU-rätten.

– I strid med EU-rätten har Försäkringskassan och Högsta förvaltningsdomstolen omöjliggjort en väl fungerande verksamhet som hjälper tusentals patienter. Det visar att svenska domstolar hellre ser till den svenska sjukvårdsbyråkratins intressen än vad som är bäst för patienterna. Det är mycket allvarligt, säger han. 

Forrige artikel Grafik: 21 Nato-länder når inte upp till 2 procent av BNP Grafik: 21 Nato-länder når inte upp till 2 procent av BNP Næste artikel Westerholm (L) blir hemtjänstutredare Westerholm (L) blir hemtjänstutredare
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!