Debatt

Sverigedemokraterna: rädda riksäpplena

Vid ombyggnaden av riksdagen under slutet av 1930-talet togs flera riksäpplen ned. Dessa kulturhistoriska skulpturer behöver inventeras och skyndsamt återbördas till Helgeandsholmen, skriver Sverigedemokraternas Carina Ståhl Herrstedt och Emelie Nixon.

När riksdagshuset byggdes fanns det 32 riksäpplen på taken. I dag finns det tolv. 
När riksdagshuset byggdes fanns det 32 riksäpplen på taken. I dag finns det tolv. Foto: Jessica Gow/TT, Göran Segeholm/Sveriges riksdag
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

1905 stod det nya riksdagshuset färdigbyggt på Helgeandsholmen i Stockholm. Arkitekten Aron Johanssons vackra byggnad går i nybarock stil och hade rika utsmyckningar på taken med bland annat obelisker och riksäpplen. När riksdagshuset byggdes fanns det 32 riksäpplen på taken. I dag finns det tolv, under nästan 50 år fanns det bara fyra.

Bevara kulturhistorien

Sverigedemokraterna värnar om bevarandet av kulturhistoriska element i det svenska samhället och det är förargande och ledsamt att flera riksäpplen förmodligen är förstörda och att många ej längre går att finna. Det är därför av stor vikt att dessa kulturhistoriska skulpturer inventeras och skyndsamt åter finner sin plats på Helgeandsholmen nära riksdagshusen för att tas om hand och restaureras i de fall det behövs.

Vid ombyggnaden 1938–1942 togs flera riksäpplen ned. Skälen var att riksdagen inte skulle överglänsa det intilliggande slottet men också att riksäpplena var tunga och orsakade sprickor i byggnaden. Nationalromantiken från sekelskiftet hade också försvunnit och allt skulle vara utan ”krams”. Byggherren Olle Engkvist fick i uppdrag att renovera riksdagshuset och det första han gjorde var att ta ner alla skulpturerna och vackra obelisker.

På den här tiden ansågs materialet tillhöra entreprenören. Ingen verkade bry sig om vart skulpturerna tog vägen och eftersom de ansågs vara otidsenliga ville riksdagen inte ha dem. Arkitekten och byggherren Olle Engkvist fick göra vad han önskade med riksäpplena.

Riksäpplen på vift

Olle Engqvist gav bort två riksäpplen till en god vän, placerade några i Gröndal där han växte upp och ställde två vid sin egen villa i Västberga. Byggherrens sommarhus i Grödinge fick också riksdagsäpplen som idag står bakom några soptunnor och är gröna av alger. Det ska också finnas riksäpplen i Djursholm och Borlänge. Flera av riksäpplena är förmodligen förstörda, bland annat det som stod i Saltsjö Duvnäs. Andra riksäpplena som försvunnit och troligtvis är förstörda är de som stått i Saltsjöbaden, på Lidingö, i Barnvik på Värmdö samt riksäpplet vid Sandgrind i Upplands Bro.

Människor passerar dem utan att veta vilket kulturhistoriskt värde skulpturerna har.

År 1978–1983 gjordes en större renovering och ombyggnad av riksdagshusen och i samband med detta sågs takutsmyckningen över. Det bestämdes att riksäpplena åter skulle sättas upp på det västra riksdagshusets tak samt att två riksdagsäpplen skulle placeras ut på marknivå. Eftersom riksäpplena var gjorda av granit och vägde för mycket, skulle nya göras i plast.

De två riksäpplen som ställdes ut på markplan vid riksdagen var dock original som man lyckats återfå. Riksäpplet som står nära Stallbron kommer från Gröndal och det andra kom från Roslags Näsby. Ursprungligen hittades det sistnämnda riksäpplet då Skanska fick uppdraget att röja upp efter ett dödsbo. Det placerades framför Skanskas huvudkontor som en fontän under många år innan det lämnades tillbaka till riksdagen 1987.

Återför riksäpplena

I dag står alltså riksäpplen undanskymda på olika platser främst runt Stockholm. Det växer mossa på dem och några är nedklottrade. Människor passerar dem utan att veta vilket kulturhistoriskt värde skulpturerna har. Vi ser inga skäl att inte bevara och ta hand vårt kulturarv på bästa sätt och därför anser vi att ska riksäpplena åter placeras i sitt rätta sammanhang, nära Sveriges riksdag.

Nämnda personer

Carina Ståhl Herrstedt

Riksdagsledamot (SD)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00