Sverige vill tvinga fler länder ta emot flyktingar

MIGRATION. Beslutet att omfördela flyktingar mellan EU-länderna är bara ett första steg. I andra steget måste EU införa ett permanent och tvingande system för att ta emot dem som flyr till EU, enligt statsminister Stefan Löfven.

Per-Anders Sjögren

Att det behövs någon ny form av asylmottagning, i stället för dagens Dublinförordning, är uppenbart enligt statsminister Löfven. Men att nå dit och få med sig fler EU-länder är inte lätt.

– Det finns ett starkt motstånd och det kommer att ta tid, sade Löfven när han på onsdagen informerade EU-nämnden inför dagens EU-toppmöte.

EU-ledarnas möte kommer att domineras av flyktingkrisen. I går beslutade en bred majoritet av EU:s migrationsministrar att omfördela 120 000 flyktingar som finns i framförallt Grekland och Italien till övriga länder. Detta är en akut lösning, men i framtiden behövs ett permanent och tvingade system där asylsökande kan fördelas enligt en fast modell, enligt EU-kommissionen. Detta är planer som Sverige tillsammans med bland andra Tyskland och Österrike stödjer. Samtidigt innebär det att beslutsmakten flyttas från medlemsländernas regeringar till EU-kommissionen.

Bättre mottagning

En huvudpunkt på toppmötet är hur EU kan öka sitt stöd till de länder i Syriens närområde som tagit emot en mycket stor del av flyktingarna – framförallt Turkiet. Men även länder som Serbien och Makedonien kan behöva ett ökat stöd, enligt Löfven. En annan fråga som kommer upp på mötet är hur EU kan inrätta särskilda mottagningar i medlemsländer dit många flykting anländer. På dessa mottagningar ska flyktingar registreras.

Ungern har under den senaste tiden fått hård kritik för att landet mött flyktingar med tårgas och officiella uttalande om att muslimska flyktingar inte är välkomna. Stefan Löfven upprepade sin tidigare kritik mot Ungern, men avvaktar med sanktioner mot landet, exempel indragna stöd eller förlorad rösträtt i rådet. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill däremot att EU använder de regler som finns om sanktioner mot ett land som åsidosätter unionens värden.

­– Bara ord räcker inte mot Ungern, sade Sjöstedt.

Men Stefan Löfven vill inte gå så långt.

- Det är inte vårt förstahandsalternativ, Nu handlar det om att få med sig hela EU – inklusive Ungern, samtidigt som vi är tydliga i kritiken, sade Löfven.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00