Sverige ställer sig bakom brittiska villkor

EU. Statsminister Stefan Löfven och en majoritet i riksdagen är nu redo att gå med på det brittiska kravet att begränsa tillgången till sociala förmåner för medborgare från andra EU-länder. Målet är att ge premiärminister David Cameron stöd för att hålla kvar britterna i EU.

Per-Anders Sjögren

Statsminister Stefan Löfven reser till toppmötet i Bryssel med ett tydligt mandat från riksdagen – att se till att Storbritannien kan stanna kvar i EU. Stats- och regeringscheferna ska försöka enas om en rad förändringar som ska ge David Cameron argument när britterna senare ska folkomrösta om Storbritannien ska vara kvar i unionen.

Den mest kontroversiella frågan på mötet är en ny regel som innebär att ett land som utsätts för ett högt tryck av arbetskraft från andra EU-länder ska kunna begränsa tillgången på sociala förmåner och bidrag under en viss tid. Men det kan ske först efter en begäran från landet, ett förslag från EU-kommissionen och ett beslut från ministerrådet.

Redo att ge stöd

Och då det inte ger ett land fria händer att stänga ute andra EU-medborgare från rättigheter kan statsminister Stefan Löfven nu ställa sig bakom de brittiska önskemålen om en sådan social nödbroms.

– Det innebär inte ett Carte Blanche för Storbritannien att begränsa välfärdssystemen för människor från andra länder och därför kan vi acceptera den kompromissen, sade Löfven när han på onsdagen informerade riksdagens EU-nämnd.

– Vi är beredda att acceptera det om det är det som krävs för att få en uppgörelse, sade statsministern.

Löfven sade också att den tidsperiod som tillgången till olika sociala förmåner kan begränsas måste vara så kort som möjligt. Mer precis än så ville han inte vara i nuläget då tidsperioderna är en fråga som ska förhandlas på toppmötet.

Vänsterpartiet ger inte stöd

Jens Holm (V) ansåg dock att Sverige inte ska gå med på förslaget.

– Vi motsätter oss förslaget på en social nödbroms då det behandlar människor olika beroende på land. Det bryter mot grundläggande rättigheter i EU. Regeringen borde markera tydligt mot Storbritannien, sade han.

Han ansåg att förslaget är djupt problematisk och att det handlar om att gå en främlingsfientlig opinion till mötes. I förlängningen kan det leda till att fler länder kräver liknande eftergifter, enligt Holm.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00